Primera jornada de tastos dels Premis Vinari 2021. Foto: La Fura

Aquest dilluns ha començat a l’escola d’Enoturisme de Vilafranca del Penedès la primera de les quatre jornades de tastos de la novena edició dels Premis Vinari 2021. Fins a 850 referències de 200 cellers diferents competeixen aquest any per endur-se el màxim guardó dels vins catalans. El jurat està format per una setantena de tastadors de l’àmbit vitivinícola català que s’han convocat a través l’Associació Catalana de Sommeliers i l’Associació Catalana d’Enòlegs.

La principal novetat dels premis Vinari d’aquest any és el canvi que es fa en la manera de puntar els vins, ja que s’ha apostat per implementar un sistema de puntuació que s’assimili als concursos internacionals. D’aquesta manera, si fins ara hi havia una medalla d’or, tres plates i cinc bronzes per categoria, aquest any s’afegiran més medalles d’or, de plata i de gran or en funció de les puntuacions que hagi obtingut cada vi. Amb aquest nou sistema es calcula que fins a un 25% dels participants als Vinari puguin ser premiats

La segona novetat és la celebració d’una nova gala de premis el mes de juliol, enfocada exclusivament a reconèixer els millors vins joves. Amb aquest canvi es vol ajudar a potenciar i a donar sortida al mercat d’aquests vins, que tenen més recorregut a l’estiu, segons ha explicat Eva Vicens directora del portal Vadevi.cat, organitzadors dels premis.
La gala principal dels Grans Premis Vinari seguirà fent-se al mes d’octubre i es donaran a conèixer els premiats de la resta de categories de vins criança, escumosos i premis especials.

Més premis a l’enoturisme
En aquesta gala d’estiu que se celebrarà el dia 9 de juliol a Vilafranca del Penedès també es desvelaran quines són les millors propostes Enoturístiques de Catalunya. En aquest apartat, com a novetat, també s’han afegit més categories per diferenciar els tipus d’activitats que hi ha dins de l’enoturisme. Per això, es reconeixerà el millor allotjament, el millor restaurant o wine bar, la millor ruta, i les millors activitats socials, culturals, mediambientals, de benestar i prèmium. També hi haurà dues mencions especials del jurat que s’afegiran als 9 premis que es donaran a l’enoturisme català. En total fins a 43 projectes enoturístics d’arreu del país competiran per ser els més destacats.

Els Premis Vinari dels vins catalans, organitzats per vadevi.cat, van néixer el 2013 amb l’objectiu de donar a conèixer l’excel·lència de vins que s’elaboren al país i d’orientar el consumidor final sobre la diversitat i qualitat dels projectes vitivinícoles de proximitat. En aquest sentit, la directora de vadevi, Eva Vicens ha reconegut que cada vegada més, els vins catalans que surten premiats al concurs, tenen més quota de mercat i es vol seguir apostant per aquesta mateixa línia.

FER UN COMENTARI