Dilluns es va iniciar la primera campanya d’excavacions a la zona oest del conjunt arqueològic de la Timba de Santa Bàrbara, situada al municipi de l’Arboç, concretament als voltants de la depuradora d’aigües, a tocar de la riera de Marmellar. Es coneix des de fa anys que en aquesta zona apareixen materials ceràmics d’època ibèrica i alguns d’època romana. Alguns autors indiquen que podria existir un jaciment ibèric amb un camp de sitges. Tampoc es pot descartar una fase romana, per la seva proximitat a l’antiga via Augusta, com suggereixen alguns fragments d’àmfores romanes identificades.

La intervenció, que s’allargaran fins al 16 de setembre, consistirà a realitzar una prospecció visual al terreny i dur a terme diversos sondejos per comprovar si al subsòl existeixen restes arqueològiques. Amb els treballs s’espera poder caracteritzar el jaciment i comprovar si ens trobem davant la continuació de la fortificació i hàbitat documentat a la banda de Castellet o bé té una gènesi diferent.

Un dels jaciments amb més projecció de futur
El conjunt arqueològic de la Timba de Santa Bàrbara, ubicat dins els límits del Parc Natural del Foix, entre els termes municipals de Castellet i la Gornal i l’Arboç, és un dels jaciments amb més potencial i projecció del territori. La seva investigació ha d’aportar dades de primer nivell per conèixer a fons l’arribada del vi i l’expansió de la vinya pel Penedès.

El conjunt arqueològic de la Timba de Santa Bàrbara té una extensió de 4 hectàrees que coincideix amb l'actual bosc de pins dins els límits del Parc Natural del Foix.
El conjunt arqueològic de la Timba de Santa Bàrbara té una extensió de 4 hectàrees que coincideix amb l’actual bosc de pins dins els límits del Parc Natural del Foix.

Durant el 2016 i 2017 ja s’han dut a terme excavacions a la part més alta del jaciment, en una zona coneguda com el Planot, que pertany al municipi de Castellet i la Gornal, on estan sortint a la llum les restes d’una potent fortificació de la primera edat del ferro (segles VII-VI aC) amb una presència significativa d’àmfores fenícies, que esdevenen els primers contenidors que porten vi al nostre territori. Les intervencions realitzades han permès confirmar que ens trobem davant un possible enclavament comercial protohistòric al riu Foix.

Bateig d’arqueologia
L’equip que dur a terme les excavacions està format per un jove grup d’arqueòlegs de la cooperativa Arqueovitis, que també investiga en altres jaciments ibèrics del territori com la Font de la Canya d’Avinyonet, el Puig del Cocodril de Subirats, el Corral del Castell de Cunit i en Mas d’en Gual del Vendrell.

Amb l’objectiu de conèixer les tècniques d’excavació s’ha obert la possibilitat de fer un bateig d’arqueologia. En concret s’han reservat tres places per els matins dels dies 12, 13, 14 i 15 de setembre. Els interessats poden trucar al tel. 606 866 979.

FER UN COMENTARI