A principis de setembre van començar les obres de restauració de la façana principal de l’església de Sant Antoni Abat, una actuació consistent a netejar la totalitat de la façana mitjançant decapats i sabons no abrasius i a consolidar elements escultòrics com els capitells, els balustres i el Sant Antoni, que des de 1865 no s’havien sotmès a cap acció de manteniment.
Tal com ha explicat l’arquitecte del projecte, Antoni Palacios, es tracta d’una “intervenció de mínims”, ja que el pressupost disponible només permetrà netejar i consolidar els diversos elements escultòrics, molt malmesos pel pas del temps i l’acció dels coloms, havent de deixar per a fases posteriors la seva reconstrucció.

De fet, el 2008 es va haver de col·locar una malla protectora a causa del despreniment dels capitells. La seva instal·lació, però, va atraure els coloms, que hi van fer vida malmetent de forma significativa l’estat de la façana. Aprofitant que ara es restaura i neteja, s’ha decidit prendre-hi mesures. En aquest sentit, s’ha avançat que es col·locaran 560 metres lineals de punxes d’acer inoxidable per protegir l’edifici d’aquestes aus.
Aquesta acció farà encarir considerablement el pressupost. L’Ajuntament, però, s’ha compromès a assumir-ne el seu finançament. “L’església de Sant Antoni és un dels elements patrimonials més importants de la ciutat i la nostra obligació com a govern municipal és vetllar per al seu manteniment”, ha manifestat l’alcaldessa Neus Lloveras.
Campanya de micromecenatge
La restauració de la façana, valorada en 70.000 euros, es pretén finançar mitjançant una campanya de mircomecenatge. Tots els ciutadans interessats a col·laborar-hi poden omplir una butlleta que podran trobar a la mateixa parròquia i fer un donatiu, que pot ser una aportació única, mensual, trimestral o anual. També s’han enviat cartes a empreses de la ciutat instant-les a sumar-se a la causa. El mossèn de l’església, Pere Milà, ha insistit en el fet que “l’edifici no és només una qüestió de la parròquia sinó de tota la ciutat per la gran incidència que té, per les festes locals, pel turisme…”.

Els treballs es preveu que finalitzin a meitats de novembre. Restaran pendents moltes altres actuacions de millora al conjunt que, segons Milà, s’abordaran en fases posteriors i en paral·lel a la recaptació que es vagi obtenint de la campanya de micromecenatge.

FER UN COMENTARI