La Comissió de Patrimoni troba a faltar un catàleg de tresors culturals del Vendrell

0
994
Casa Guimerà

Una iniciativa de l’Ajuntament del Vendrell per fer de la cultura un element de projecció de la vila, de desenvolupament econòmic i d’integració i cohesió social ha tingut com a resposta pública una rèplica crítica per part de la Comissió de Patrimoni Cultural del Vendrell, ens que justament vetlla per què es preservin els béns patrimonials que encara es conserven.

La Comissió, en conèixer la campanya de màrqueting cultural, ha recordat que al Vendrell encara no existeix un catàleg de béns patrimonials a protegir, “molts dels quals han sofert i sofreixen una progressiva degradació i abandó, quan no una total destrucció, degut a una permanent manca de sensibilitat tant de l’administració com de la mateixa ciutadania”.

Tres oblits d’escàndol
Després de lamentar accions com la sustracció de la Creu de Coma-ruga, del Mil·liari romà, i més recentment la pèrdua de l’originalitat de Cal Mumbrú, o la discutible transformació de Cal Galan en la biblioteca nova, la Comissió enumera un seguit d’elements que, al seu parer, són veritables tresors que caldria protegir i fer-se símbols de projecció del Vendrell. I entre ells, set brillen per la seva absència entre les 30 candidatures que ja s’han fet oficials. Els grans oblidats són: la Torre del Cintoi, les restes de la qual, a causa de l’especulació del seu moment, son víctimes d’un elevat grau de deixadesa; la colònia ferroviària centeària de Sant Vicenç, gairebé l’única que es conserva encara a la península Ibèrica en la seva integritat, amb elements molt característics; i l’accés als Jardins del Tívoli, única resta avui –i en perill de desaparició– del que va ser un dels tres cinemes de la vila, amb elements de marcat estil decó.

30 candidats oficials
La campanya impulsada per l’Ajuntament ha entrat en la segona fase, consistent a votar (fins al 28 de desembre) alguna de les 30 candidatures que s’han formulat als “7 tresors”. Es pot votar omplint el “Formulari de Votació” disponible al web www-ccc.cat.

Les candidates són:

Àliga del Vendrell
Antiga Biblioteca Popular
Ball de Diables
Camí Ral / Via Augusta
Casa Museu Àngel Guimerà
Cercavila de foc
Cercavila de Santa Anna
Cooperativa Agrícola
Cor Orfeó
Creu de terme de Sant Vicenç
El Caramot
El Lleó
Els Pastorets
Ermita de Sant Salvador
Església de Sant Salvador / Campanar / Àngel de Tobies
Festes del Pa Beneit
Gastronomia
Jaciment ibèric Mas d’en Gual
La Lira Vendrellenca
Llegat de Pau Casals
Museu Deu
Nens del Vendrell
Orgue barroc de l’església
Plaça Nova
Plaça Vella
Platges del Vendrell, els Secallets, el Riuet i Reserva Marina de Masia Blanca
Pont de França
Portal del Pardo
Torre del Telègraf
Torres del Puig i del Botafoc

FER UN COMENTARI