Commemoració del centenari de l’Orquestra Pau Casals amb un concert a la plaça Nova al vendrell

0
576

El diumenge 12 de juliol, a 2/4 de 10 del vespre, tindrà lloc a la plaça Nova del Vendrell un concert a l’aire lliure i accés gratuït, en homenatge a l’Orquestra Pau Casals. El concert anirà a càrrec de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, amb direcció de Jordi Mora i 40 músics que interpretaran l’Ària de la Suite núm. 3 en Re Major, BWV 1068 de J.S. Bach i la Simfonia núm. 3, op. 55 “Heroica” de L. Van Beethoven.  Aquest concert havia de donar el tret de sortida al Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell 2020, que ha estat cancel·lat a causa de la covid-19.

El concert, organitzat per l’Ajuntament del Vendrell i la Fundació Pau Casals, serà retransmès en directe el mateix dia 12 amb pantalles gegants a la plaça del Tívoli i a la Sala Polivalent del Museu Pau Casals a Sant Salvador, i es podrà veure també en directe per RTV El Vendrell. A més, serà ofert a la Xarxa de Televisions Locals, el 14 d’agost es passarà en diferit pel Canal 33, i més endavant per Catalunya Música.

Aquest any 2020 coincideixen el fet que el Vendrell és la Capital de la Cultura Catalana i que la Fundació Pau Casals commemora el centenari de la creació de l’Orquestra Pau Casals. Amb ella es vol reivindicar la història i l’impacte musical i social de l’orquestra i de la figura de Pau Casals com a director, amb una programació d’activitats al llarg de dos anys.

El 10 de juliol de 1927, els músics i membres del Patronat de l’Orquestra Pau Casals, juntament amb l’Ajuntament del Vendrell van retre un homenatge a Pau Casals, nomenant-lo fill predilecte i organitzant diversos actes, entre els quals dos concerts de l’orquestra que ell mateix va dirigir: un a la plaça Nova (en aquell moment Pi i Margall) on van interpretar obres de Beethoven, Morera, Bach i Wagner, i un altre al Teatre Tívoli. La idea inicial del concert de diumenge era reproduir aquell homenatge històric de l’any 1927, però la pandèmia i les restriccions de distanciament social han obligat a modificar-ne el format, reduint l’aforament de públic.

Així, a la plaça Nova s’hi ubicaran una quarantena de cadires, al Tívoli 90 i al Museu Pau Casals, una trentena. Per accedir a les dues places, cal sol·licitar l’entrada anticipadament a partir de la setmana que ve, a la pàgina web de l’Ajuntament, fins a esgotar les localitats. Per accedir al Museu Pau Casals, caldrà fer una reserva al correu electrònic museu@paucasals.org o per telèfon al 977 68 42 76.

Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals, ha dit que un dels objectius del concerts és “obrir les audiències, adreçar-se a nous públics, popularitzar la música clàssica, però també amb un component d’innovació important”. L’alcalde Kenneth Martínez ha posat l’accent en el fet que el Vendrell segueix volent recordar el mestre Pau Casals i la seva tasca com a músic. També ha dit que “la cultura ha d’estar al capdavant de la societat per dir que no hi ha repte que no puguem superar”, en referència a la crisi sanitària de la covid-19.

FER UN COMENTARI