Un “sí” condicionat a la celebració del referèndum

0
740
Quim Arrufat, portaveu de la direcció de la CUP, i la diputada Eulàlia Reguant, una de les negociadores de la formació en els pressupostos.

Màxima expectació dissabte al Casal Popular de Vilafranca, on el Consell Polític de la CUP va donar llum verda a aprovar els pressupostos de la Generalitat pel 2017, sota l’atenta mirada de l’independentisme català. El resultat va ser menys ajustat del que s’esperava, amb 39 vots a favor, 22 en contra i dues abstencions, i va reflectir la voluntat sorgida de les assemblees territorials celebrades entre dimecres i divendres al conjunt del país.

El vot favorable, però, no és una carta en blanc, sinó un “sí” condicionat a la celebració del referèndum. Tal com va advertir el vilanoví Quim Arrufat, portaveu de la direcció el partit, si el referèndum no se celebra abans del mes de setembre, es donarà per acabada la col·laboració amb el Govern provocant unes noves eleccions. La priorització del referèndum ha estat, de fet, el que ha prevalgut a l’hora de donar el vistiplau als comptes catalans. I és que el contingut dels mateixos no acaba de convèncer als anticapitalistes. Malgrat veure amb bons ulls les millores proposades en ensenyament i en renda garantida a la ciutadania, no s’han satisfet les demandes en fiscalitat que exigia la formació, que volia revisar a l’alça l’IRPF, l’impost de patrimoni i l’impost de successions i donacions.

És per aquest motiu que en el ple dels pressupostos, previst pels dies 7 i 8 de febrer, només dos diputats hi votaran a favor, el mínim perquè tirin endavant. Els altres vuit s’abstindran amb la voluntat de fer visible el seu desacord amb uns comptes, que segons la CUP, “no fan res per reduir les desigualtats socials”.

FER UN COMENTARI