Contradiccions

0
100

Duna manera o altra, la pandèmia monopolitza gairebé a diari els titulars de tota la premsa. Ho va fer en el seu moment pel confinament, per la saturació de les UCI i l’alta letalitat del virus desconegut, per la desescalada, per l’ensorrament de l’economia, per les mutacions, les noves onades… I ara, des de fa uns quants mesos, la vacunes i les ganes de deixar enrere, d’una vegada, tot el que té a veure directament o indirectament, amb el coronavirus hi té un protagonisme molt important. I esclar, a problemes complexos, les contradiccions abunden.

Aquesta setmana, un cop deixat enrere el relaxament de mesures per fer possible que la gent, ja molt cansada de tanta restricció, pugui airejar-se una mica, talment com es va fer per Nadal, i també que els sectors de l’economia que depenen del turisme i de determinat tipus d’oci es puguin recuperar una mica, s’ha tornat a anunciar passos enrere, en el sentit de confinaments novament comarcals, amb l’intent de reduir la mobilitat. Estava cantat, i els experts ho sabien, que si es permetia la gent anar amunt i avall, els índexs de contagi tornarien a pujar.

El que no té gaire sentit és que en aquest context de marxa enrere en què ens trobem, el Govern de l’Estat llanci globus sonda sobre un possible final de l’estat d’alarma el 9 de maig (toc de queda nocturn, limitació de mobilitat), quan no hi ha res que sembli indicar que haurà canviat gran cosa en un mes. Com tampoc sonen creïbles les renovades promeses de vacunacions massives per d’aquí quatre dies, tenint en compte que els retards en el subministrament segueixen formant part de l’ordre del dia, i que cada setmana que passa ens donen nous missatges, sempre contradictoris, sobre els efectes secundaris d’AstraZeneca.

També és desesperant que, en paral·lel, una mesura que ha beneficiat tantíssima gent com són els ERTO, un dia diguin que es podrien allargar fins a finals d’any, un altre que ja veurem amb quines condicions, i en plena campanya de presentació de la declaració de renda, s’informi als contribuents que els ERTO no tenien retenció i que ara ja els posaran al dia. Encara que deixin anar-ho pagant al llarg de sis mesos, no és de justícia que qui vagi escanyat hagi de pagar pels ajuts rebuts. Perquè difícilment, cap dels benefactors dels ERTO s’ha recuperat de l’atzucac.

FER UN COMENTARI