Al barri de Bellver hi està naixent una biblioteca popular. I ho està fent, en bona part, per la iniciativa d’en Daniel Marquès, un veí del municipi membre impulsor de l’Ateneu Cultural de Vilobí. Els baixos de casa seva van ser durant anys la botiga de queviures del nucli, Ca la Carme i quan aquesta va tancar per jubilació, va esdevenir la seu de l’Ateneu Cultural, creat fa un parell d’anys amb l’objectiu de dinamitzar culturalment el municipi: “Al municipi ja no hi ha cap botiga oberta, totes han anat tancant i, fora del bar, costa trobar espais per trobar-se i fer-la petar”, explica Marquès. Al seu torn, Romà Macario, també membre de l’Ateneu explica que l’entitat vol ser esdevenir un punt cultural i donar vida al poble.

En els dos anys que fa que existeix, l’Ateneu ha organitzat diverses activitats com sessions de cinefòrum, xerrades, concerts, un quinto nadalenc, etc. Totes elles van quedar aturades amb l’inici de la pandèmia i només a l’estiu se’n va poder recuperar alguna a l’aire lliure

Una biblioteca oberta a tothom

Va ser durant les primeres setmanes de confinament quan Daniel Marquès va decidir posar fil a l’agulla i començar a fer realitat una idea que feia temps que li ballava pel cap: fer una biblioteca al mateix espai de l’Ateneu. Amb la complicitat de Romà Macario, van començar a fer córrer la veu que recollien llibres per crear una biblioteca popular i, a poc a poc, han aconseguit reunir un fons amb més de 2.800 llibres.

Llibres de tota mena

D’aquesta manera, les estanteries de l’antiga botiga del poble estan ara plenes de llibres. N’hi ha de tota mena: enciclopèdies, novel·la, poesia, literatura infantil, assaig, receptaris, guies de viatge… Són molts els veïns i veïnes del municipi i de més enllà que coneixedors de la iniciativa s’han posat en contacte amb en Daniel per oferir-los els seus llibres: “la gent que estima els llibres, no els vol llençar, per això ens els porta”, comenta Daniel Marquès.

Fins i tot l’escola del municipi els ha cedit tot el seu fons bibliogràfic. “Amb les mesures sanitàries per prevenir la covid-19, l’escola ha hagut de dividir els grups i l’espai de la biblioteca s’ha convertit en una classe, per això tenim nosaltres els llibres aquí”, explica Romà Macario.

Aquestes setmanes es dediquen a classificar i començar a omplir les llibreries. Han aprofitat estanteries que ja tenien i n’han comprat de noves per anar col·locant els gairebé 3.000 exemplars que tenen. Qualsevol prestatge que tenen a l’abast l’aprofiten, d’aquí que fins i tot l’antiga nevera de productes frescos estigui ara plena de llibres.

Un servei obert a tothom

Quan el Coronavirus els ho permeti volen obrir la biblioteca de l’Ateneu a tot el municipi i recuperar les activitats que feien habitualment. Tenen pensat obrir tres tardes a la setmana perquè qui ho vulgui pugui anar a buscar algun llibre “o a fer-la petar una estona”, diu en Daniel Marquès.

Ara per ara el servei de préstec funcionarà a partir d’unes fitxes on anotaran el títol del llibre deixat i la persona que el té. De moment no tenen els llibres indexats, però tant en Daniel com en Macario coneixen  els títols de tots els llibres de la biblioteca. És per això que, malgrat no poder obrir fins que la covid-19 ho permeti, posen a disposició un telèfon (620855065) per si algú vol demanar algun llibre o bé per si algú vol donar-ne algun.

FER UN COMENTARI