Corriol camanegre, quatre anys nidificant a la platja de Vilanova

0
1459
foto: Jaume Marsé

Per quart any consecutiu la platja de Vilanova ha estat triada pel corriol camanegre per nidificar-hi. En concret, ho ha fet a la zona de la desembocadura del torrent de Sant Joan, a la platja de Ribes Roges. Enguany hi han nascut tres pollets d’una posta de tres ous, de manera que es considera un èxit del 100%.

Aquesta nidificació s’ha produït després de les accions de renaturalització del torrent, fet que confirma la millora de les condicions per acollir a aquesta espècie singular. Les obres han incidit en la redefinició del curs del torrent, la delimitació de la llera amb biorolls, la creació d’espais laterals de “platgeta” per afavorir les aus, la plantació d’espècies autòctones i l’augment de la biodiversitat de l’indret, així com la recreació de dunes i l’augment del tancat de l’espai amb estaques i cordes.

La posta d’ous la va confirmar el 13 d’abril l’expert Vittorio Pedrochi i l’aparició dels pollets es va constatar el dijous 3 de maig, després d’una incubació de 25 dies. Els pollets estan ara mateix en un moment vulnerable, ja que són caminants i necessiten créixer i desenvolupar-se durant les pròximes setmanes fins al moment en el qual aprenen a volar. Els pollets caminen només néixer i no romanen en el niu (són nidífugs), corren per tota la platja prop de la femella i el mascle que els protegeixen i s’encarreguen d’alimentar-los. Tant els ous com els pollets tenen un gran mimetisme amb l’entorn i davant el perill sempre intenten camuflar-se amagant-se a la sorra.

El període de nidificació de l’espècie s’inicia l’abril i pot arribar fins a finalsde juliol, i és probable que les parelles de corriols intentin una segona posta d’ous en el mateix any.

FER UN COMENTARI