Es crea un premi literari d’ajut a l’edició d’autors inèdits de l’Alt Penedès

0
2209
Quim Jubert, Jordi Romeu, Raimon Gusi i Ramon Nadal, en la presentació de la primera edició del premi, al 2017.

La llibreria La Cultural i l’editorial Andana han creat, amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca i del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el premi Anna M. Saavedra d’ajut a l’edició d’obres d’autors de l’Alt Penedès que mai hagin publicat res. Es tracta d’un premi original, diferent de la majoria de premis literaris, ja que les bases no es limiten a cap disciplina concreta de la creació literària (s’hi pot presentar novel·la, recull de contes, poesia, memòries, teatre, dietari, etc.) sinó a la residència de l’autor o autora. Només en queden exclosos els llibres infantils i juvenils i els assajos acadèmics i científics. Això sí, els textos han de ser en català.

Quim Jubert, de la llibreria La Cultural, argumenta que “en un context que el món editorial ve marcat per la rendibilitat” i en què “els autors primerencs tenen dificultats per publicar la seva primera obra”, han volgut institucionalitzar en format premi, de convocatòria oberta a tothom, el que de facto ja havia fet en un parell d’ocasions, amb Respirar per la ferida, de Sílvia Amigó (Ed. Viena), i El calze, de Jordi Romeu (3 i 4).

Premi anual
Els residents a l’Alt Penedès que tinguin obra escrita però no publicada poden presentar els seus originals a la llibreria del carrer Sant Joan fins al 16 d’agost, per triplicat i firmada amb pseudònim. El jurat que avaluarà tots els textos l’integren l’editor Ramon Nadal, l’escriptor Jordi Llavina, Elvira Mestres (directora de clubs de lectura) i Quim Jubert i Jordi Romeu en nom de La Cultural. El veredicte es donarà a conèixer el 2 d’octubre i el premi consistirà en la seva publicació pels volts de l’aniversari de la llibreria (a primers de desembre), de cara a la campanya de Nadal; la presentació pública del llibre; i la cessió de 50 exemplars a l’autor. Andana es compromet a publicar un mínim de 500 exemplars, que es distribuiran per tots els territoris de parla catalana. L’Ajuntament també se’n quedarà uns quants, que cedirà a biblioteques i escoles locals.

El premi serà de convocatòria anual i l’editor Ramon Nadal ha manifestat que li agradaria que aquesta fos la primer pedra d’una futura col·lecció d’autors locals.

FER UN COMENTARI