Creix en un 48% el nombre d’usuaris del Rebost Solidari

0
837
Actualment el Rebost Solidari hi treballen voluntàriament unes 120 persones al llarg del mes. // LA FURA

La crisi sanitària provocada per la covid-19 ha desencadenat una crisi social i econòmica que s’ha acarnissat especialment amb la població que ja era vulnerable abans de la pandèmia, però també ha tingut efectes devastadors en nuclis familiars amb una situació econòmica i laboral estable fins a meitats de març.

Aquesta realitat es veu reflectida amb el nombre i el perfil d’usuaris que s’abasteixen d’aliments al Rebost Solidari de Vilafranca, gestionat per l’associació Ressò i que ha passat d’atendre 413 famílies al mes de febrer, a 583 al juliol, assolint el pic màxim el mes de juny, amb 612 famílies. I si aquestes xifres es tradueixen amb nombre de persones beneficiàries, s’ha passat de les 1.073 del mes de febrer, a les 1.490 de juliol, amb el pic de 1.588 de juny.  Més de 500 veïns i veïnes de Vilafranca han hagut de recórrer al Rebost Solidari a causa de la pandèmia, la qual cosa suposa un increment del 48%. De les 413 famílies del mes de febrer, es va passar a 497 al març, a 522 a l’abril, 610 al maig, 612 al juny i 583 al juliol. Aquest setembre, amb les dades encara per tancar, la xifra s’ha mantingut estable.

La primera vegada per a molts

Manel Medialdea és el president de l’Associació Ressò i explica  com amb la pandèmia ha anat canviant el perfil d’usuari d’aquest servei: “Durant el boom del confinament vam veure augmentar la població migrant, que habitualment ja viu més en precari. Ara bé, des que la situació s’ha estabilitzat hem vist com cada dia ve més gent d’aquí i molts per primera vegada. És un degoteig diari, hi ha dies que en venen dos, d’altres quatre o cinc… La gent ho està passant molt malament”, comenta Medialdea.

Per donar resposta a tot aquest increment de demanda ha calgut obtenir molts més fons. Per una banda, donacions d’aliments provinents del Banc d’Aliments i per l’altra, econòmiques. Durant el confinament l’Ajuntament va fer una aportació extraordinària de 15.000 euros, la mateixa xifra que va aportar CaixaBank. “Ara ens cal ja una nova aportació i esperem que l’Ajuntament ens doni 40.000 euros per poder fer front als mesos que ens esperen”, explica el president de Ressò.

El que també ha hagut d’augmentar és el nombre de voluntaris del Rebost. Abans de la covid n’hi havia al voltant d’una seixantena i actualment n’hi ha uns 120. “Durant el confinament vam arribar a 160 perquè molts d’ells tenien temps perquè estaven d’ERTO, ara per sort s’han anat reincorporant a la feina i som 120”, diu Medialdea. 

Els usuaris que recorren al Rebost estan derivats de Serveis Socials de l’Ajuntament de Vilafranca, és per això que tots ells han d’estar empadronats a la vila. En funció de la seva situació econòmica i del nombre de membres de la família, se’ls atorguen més o menys punts per bescanviar per aliments.

FER UN COMENTARI