El Penedès s’està desindustrialitzant a marxes forçades. En quinze dies dues de les grans empreses del territori, ambdues relacionades amb el sector de l’automoció, han anunciat el seu tancament total o parcial.

El dia 25 d’agost la direcció de Saint Gobain comunicava la seva intenció de tancar Glass, una de les dues plantes que la multinacional francesa té a l’Arboç i que dona feina a 122 treballadors. I aquest mateix dilluns era  l’alemanya Robert Bosch la que informava al comitè d’empresa de la fàbrica de Castellet i la Gornal  que havia decidit tancar tota la planta, en la qual hi treballen 300 persones. 422 llocs de feina directes en perill i  als quals se n’hi han d’afegir, segons diverses fonts, més de 500 d’indirectes. En total, un miler de treballadors poden perdre la feina en les properes setmanes pel tancament de Glass Saint Gobain i Robert Bosch.

I a aquesta xifra encara caldria afegir-hi  els 27 treballadors que la també multinacional Marelli vol acomiadar de la planta Calsonic de Santa Margarida i els Monjos,  la qual es dedica gairebé íntegrament a proveir Nissan.

“Molts esforços per res”

Aquest dilluns, la direcció de la divisió de Robert Bosch a Castellet i la Gornal, juntament amb el responsable de Recursos Humans del grup a nivell estatal, es reunien amb el comitè d’empresa per comunicar-los la decisió “irreversible” de tancar la fàbrica. Tot i que des del comitè se sabia que l’empresa estava valorant prendre noves mesures, en cap cas s’esperaven que l’anunci seria aquest. “Després de tots els esforços que la plantilla ha fet en els últims anys, amb ERO’s, rebaixes salarials, contractes de relleu..  No pensàvem que ens  reunirien per dir-nos que han explorat totes les vies i que han decidit tancar la fàbrica. Estem molt decepcionats perquè pensem que és una qüestió de manca de voluntat de la gerència” explica Josep Anton Llenas, de la secció sindical de CCOO de l’empresa.

Dilluns, 14 de setembre, representants dels treballadors i direcció de l’empresa tenen una nova reunió. Segons Carles Teruel, president del comitè, “volem que qui realment ha pres aquesta decisió s’assegui i ens expliqui cara a cara perquè vol tancar la fàbrica de Castellet, perquè nosaltres estem segurs que hi ha alternatives viables”, comenta.

Els efectes 

de la deslocalització

La fàbrica de Robert Bosch a Castellet actualment compta amb 300 treballadors, quatre vegades menys dels que havia arribat a tenir a principis dels anys 2.000. Per Teruel, la situació actual de la planta és conseqüència d’un procés de deslocalització, ja que la multinacional en els darrers anys ha donat a produir motors per a netejaparabrises, que és el que es produeix a Castellet, també a fàbriques d’Hongria i de Sèrbia, amb uns costos salarials molt baixos que els d’aquí. “L’empresa ara ens diu que la nostra divisió està en fallida i que l’única solució és desfer-se de la nostra planta, però nosaltres volem saber què pensa fer amb les altres plantes de la mateixa divisió que la nostra, com la de Sèrbia o Hongria”, diu Teruel.

Els representants dels treballadors insisteixen que la viabilitat de la fàbrica de Castellet és una qüestió de voluntat i expliquen que han demanat a l’empresa que, si convé, els donin a produir altres productes o que els canviïn de divisió: “Amb 450.000 treballadors que té a tot el món i la quantitat de productes que desenvolupa, no entenem que Robert Bosch no pugui trobar un producte per nosaltres”, denuncia Carles Teruel.

Concentració de protesta de Robert Bosch

El comitè d’empresa de Robert Bosch es manté amatent a la reunió de dilluns i als arguments que l’empresa els doni per justificar la seva decisió. Depenent d’això, establirà unes mesures de pressió o unes altres. El que sí que ha organitzat ja és una concentració per aquest dissabte a dos quarts d’onze a la plaça Penedès de Vilafranca.

El tancament de Saint
Gobain Glass

L’anunci de tancament de Robert Bosch arriba quinze dies després que la multinacional francesa Saint Gobain comuniqués als 122 treballadors de la planta Glass de l’Arboç que tenien previst tancar-la perquè el forn de vidre de la fàbrica havia arribat ja al final dels seus dies i no podia assumir la inversió de fer-lo nou.  Els treballadors ràpidament s’organitzaven per intentar revertir la decisió i aquest diumenge es manifestaven a l’N-340. Hi van participar més de 400 persones, entre les quals els alcaldes de l’Arboç, Banyeres o el Vendrell, el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Quim Nin, o les diputades del Parlament per ERC i Podem, Lluïsa Llop i Yolanda López, respectivament.

Vaga indefinida

També el diumenge a la matinada els treballadors de Saint Gobain (tant els de Glass com els de  Sekurit, l’altra planta de la multinacional a l’Arboç i que de moment no està afectada pel tancament, així com les empreses subcontractades), començaven una vaga indefinida que està previst que s’allargui durant tot el període de negociació. El seguiment de la vaga és del 100% i es compleix amb els serveis mínims establerts, amb 7 treballadors a la divisió Glass i dos a Sekurit. “Ens enfrontem a l’empresa amb molta força i amb un missatge clar: els treballadors estem disposats a lluitar”, manifesta José Alberto García, president del comitè.

Inici de la negociació 

Aquest dimarts l’empresa va fer arribar tota la documentació de l’expedient de tancament als treballadors, iniciant d’aquesta manera un període de consultes i negociació que acabarà el 7 d’octubre. Des del comitè la postura és clara: aturar l’ERE abans de 30 dies i negociar que el forn pugui funcionar durant un any i mig més, que és el que ells calculen que pot allargar encara de vida útil. Si aconsegueixen aquest temps, pensen que podran continuar pressionant perquè l’empresa faci finalment la inversió. Segons els sindicats, per fer el forn nou com el d’ara cal una inversió d’entre 25 i 30 milions d’euros, o de 50 si es vol fer més gran que l’actual. “L’empresa té capacitat per fer aquesta inversió”, diu García.

La vida útil dels forns de vidre com el de Glass és d’uns 20 o 25 anys. Aquesta edat el forn de l’Arboç la va assolir l’any 2013, però segons el comitè d’empresa, amb el bon manteniment que se li fa, encara pot allargar un temps: “Estem fent el vidre amb la relació qualitat/producció més bona de tota la multinacional”, destaca el president del comitè.

Segons García, fins a l’any 2018 l’empresa contemplava la inversió per renovar el forn nou, “però pel què hem sabut ara, ja fa dos anys que van deixar de fer-ho i ens ho han amagat”. Saint Gobain té forns com els de l’Arboç a França, Alemanya, Polònia i Egipte. La por dels sindicats és que si tanca Glass, la divisió de Sekurit (dedicada a fer vidres per a cotxes) acabarà sent menys competitiva perquè haurà de portar el vidre d’algun d’aquests altres països “i en cinc o sis anys pot acabar tancant, igual que la planta Devisa Saint Gobain del Vendrell i totes les empreses subcontractades.

La resposta municipal

L’anunci del tancament de Saint Gobain Glass i de Robert Bosch ha provocat la reacció en cadena  de tota l’administració. Els alcaldes dels municipis on estan situades ambdues empreses, així com d’altres propers han lamentat la decisió de les dues multinacionals i s’han posat a disposició dels treballadors per actuar com a mediadors i han fet una crida urgent a totes les administracions perquè intervinguin en el conflicte.

Els alcaldes de l’Arboç i Banyeres van reunir-se la setmana passada amb el secretari de Treball, Josep Ginesta, i amb el director de Relacions Laborals del Departament d’Empresa i Ocupació per conjurar-se a treballar de forma conjunta per mantenir la planta de l’Arboç. Per la seva banda, Joan Sans, batlle de l’Arboç, també s’ha reunit  amb el secretari general del ministeri d’Indústria, el qual s’ha mostrat disposat a contactar amb la cúpula de la multinacional cristallera.  Per altra banda, aquest dimecres membres del comitè de Saint Gobain s’han reunit al Parlament de Catalunya amb els consellers d’Empresa i Treball, els quals s’han compromès a treballar per aconseguir revertir la decisió de l’empresa.

Diversos grups municipals de Vilafranca (Junts per Vilafranca, PSC, VeC i ERC), on viuen més de la meitat de treballadors de la Robert Bosch, han mostrat el seu suport als treballadors de les dues empreses. I a iniciativa del PSC en el proper ple es destinarà un punt de l’ordre del dia a debatre sobre la indústria al Penedès i com garantir la viabilitat d’un model equilibrat entre indústria i paisatge.

FER UN COMENTARI