Amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica i col·lectiva del poble, Cunit celebra des de fa cinc anys la Fira de la Pagesia i el Contraban. Aquest dissabte, 1 de juny, el poble retrocedirà fins a meitats del segle passat per recrear un dia quotidià dels cunitencs a l’època de la postguerra. I és que Cunit, com moltes altres poblacions costaneres de Catalunya, va utilitzar el seu litoral per fer entrar carregaments de tabac, protegits per la foscor de la nit. Per a molta població, la majoria pagesos, aquesta pràctica es va convertir en una manera més de guanyar-se uns diners molt benvinguts a causa dels pocs recursos de què disposaven.

Els actes començaran a les deu del matí amb l’obertura de les diferents parades d’artesans ubicades pels diferents carrers del nucli antic i l’exposició de vehicles i motos d’època. Durant tot el matí a la plaça del Casal hi haurà jocs infantils i a la plaça Santiago Rusiñol, per primera vegada, s’hi instal·larà un petit trenet amb locomotora de vapor, que farà un recorregut de 120 metres en una via de circuit tancat i en el qual podran pujar durant tot el dia tots els visitants que vulguin de forma gratuïta. Al migdia es projectaran documentals al Casal Municipal i a la una començarà una cercavila musical pels carrers del centre.

La ruta de la transhumància

Un dels actes destacats d’enguany és la presentació que es farà a la tarda sobre el projecte de la Ruta de la Transhumància des de Cunit a Santa Coloma de Queralt, a càrrec de Joan Rovira. Aquesta presentació s’emmarca dins el projecte de recuperació de les rutes pecuàries de la zona, pel seu valor patrimonial.

FER UN COMENTARI