Els tres partits d’esquerres a l’oposició de l’Ajuntament de Vilafranca, Esquerra Republicana (ERC), Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i Vilafranca en Comú (VeC), han exposat aquesta setmana sis al·legacions que presentaran de manera conjunta al voltant de les ordenances fiscals.

Els partits han decidit presentar les al·legacions conjuntament perquè comparteixen voluntats comunes relacionades amb l’Impost sobre els Béns Immobles (IBI), l’impost a la circulació, la taxa de residus i els preus públics de l’Escola Municipal de Música, que no van ser acceptades en el seu moment per l’equip de govern.

Ramon Arnabat, regidor per Vilafranca en Comú, explicava que el seu partit havia fet un total de 17 propostes i l’equip de govern, format per un pacte PDeCAT-PSC, només n’havia acceptat quatre. En el cas de la CUP, el regidor Noel Viñas apuntava que s’havien fet cinc propostes i el govern en va acceptar una, però a mitges; i Mònica Hill, portaveu d’ERC, explicava que en el seu cas s’havien presentat una dotzena de propostes i l’equip de govern en va incorporar una sobre aplicar una bonificació de l’IBI del 95% en aquells immobles que s’incorporin a la borsa de lloguer social, però reduïnt la bonificació del 95 al 50%.

Fiscalitat més verda i social

Arnabat argumentava que les al·legacions que presentaran de manera conjunta “volen avançar cap a una fiscalitat més verda i social”. En aquesta línia, els partits proposen desgravar en un 35% l’impost de circulació als vehicles híbrids o aplicar la tarificació social pel què fa a les matrícules a l’Escola Municipal de Música, reivindicació que com apuntava Viñas “ha estat molt reiterada els últims anys i creiem que s’hauria d’aprovar per fer efectiva una redistribució de la riquesa dins les possibilitats municipals fomentant la igualtat i assegurar que ningú es quedi enrere”.

En relació a l’IBI, demanen incrementar la pressió fiscal sobre els immobles amb un valor cadastral elevat per tal que l’Ajuntament recapti uns 200.000 euros més afectant només el 0,83% dels contribuents. També proposen aplicar un recàrrec del 50% en aquells habitatges desocupats per garantir un accés a l’habitatge digne per a tothom.

Finalment, en relació a la taxa de residus, proposen bonificar les persones que utilitzin la deixalleria amb freqüència, fent una bonificació de fins al 15% per a qui en faci ús 12 vegades l’any o del 30% si a més fan compostatge casolà.

FER UN COMENTARI