Les CUP de l’Alt Penedès proposen crear una empresa pública de serveis funeraris d’abast comarcal

0
2942
Toni Ventura, alcalde de Sant Martí Sarroca, Marcel Martínez, regidor de Vilafranca, i Carlota Carbó, regidora de Sant Sadurní, presentant la proposta de la CUP.

El juliol del 2016 la Síndica de Greuges de Vilafranca va alertar a les forces polítiques del municipi de l’augment de queixes que havia rebut en relació al cost de la contractació de serveis funeraris a la vila. Arran d’aquest advertiment diferents formacions han denunciat reiteradament el monopoli d’aquest sector a Vilafranca i l’aplicació de preus abusius i inaccessibles per a moltes famílies. La problemàtica també afecta a Sant Sadurní, on la CUP assegura que “l’accés al servei cada cop és més costós pels veïns”.

Davant d’aquesta realitat, les CUP de l’Alt Penedès han presentat aquesta setmana una proposta consistent a crear una empresa pública de serveis funeraris d’abast comarcal. L’objectiu, tal com ha explicat Marcel Martínez, regidor de la CUP a Vilafranca, és “oferir un servei públic que no jugui amb els interessos del mercat i que ofereixi un servei bàsic amb un preu just i accessible per a tothom”. “Creiem que és viable compaginar un model públic i un model privat que permeti als ciutadans escollir”, ha defensat Martínez, que també ha recordat que existeixen experiències similars al Bages i al Baix Camp.

Atès que difícilment un municipi pot costejar unilateralment un servei d’aquesta magnitud, es proposa que sigui el Consell Comarcal de l’Alt Penedès qui ofereixi aquest servei a través de les aportacions de cada ajuntament, que serien proporcionals a la seva dimensió poblacional. La nova empresa no requeriria una inversió inicial costosa, ja que no disposaria d’unes instal·lacions pròpies sinó que operaria, tal com preveu la directiva europea, mitjançant el lloguer de les sales de vetlla dels dos tanatoris que actualment existeixen a la comarca, situats a Vilafranca i a Sant Sadurní.

En els pròxims dos mesos la CUP presentarà mocions en els ajuntaments on té representació. També es farà arribar la proposta al Consell d’Alcaldes, amb la finalitat de fer-la extensiva a la resta de consistoris. La moció es preveu que es debati en el si del Consell Comarcal el mes de maig o juny.

FER UN COMENTARI