La Coordinadora d’entitats pel Clima del Garraf, formada per diferents entitats que lluiten pel medi ambient i el canvi climàtic, ha denunciat mitjançant un comunicat, els greus incompliments per part de l’empresa Grupo Componentes Vilanova, SL en matèria de contaminació de l’aigua i de l’aire. És per això que demana a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú “que reconegui i faci públics els greus incompliments ambientals, que reconegui la incompatibilitat urbanística d’aquesta indústria i que faci un estudi epidemiològic per esbrinar l’alarmant risc de patir càncer de bufeta i altres malalties”.

L’entitat explica que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha fet un requeriment a l’empresa perquè descontamini les aigües subterànies del subsol de les seves instal·lacions (situades en sòl urbà). Segons informen, una anàlisi del mes de juny del 2019 va evidenciar que en alguns punts el valor del Crom, per exemple, era de 430 quan el valor genèric de no risc (VGNR) és de 100 o que el clorur de vinil era de 12.000 quan el VGNR és de 0,25.

Per la Coordinadora, aquesta contaminació és conseqüència d’una mala gestió de l’empresa i per això reclamen que l’Ajuntament reconegui aquests incompliments i faci pública la contaminació de les aigües subterrànies del subsol de l’empresa, que reconegui la incompatibilitat urbanística que representa “l’autorització brutal en la producció de l’empresa Componentes amb l’ús residencial d’aquest sector” i que es faci un estudi epiemiolìgic a Vilanova per esbrinar el major risc de mortalitat en algunes malalties.

FER UN COMENTARI