Al descobert l’antic cementiri parroquial de Vilafranca

0
2039

Les obres de renovació de clavegueres de la plaça de Jaume I de les últimes setmanes han deixat al descobert un mur i sis fosses que corresponen a l’antic cementiri parroquial de Santa Maria, que va ser el principal espai funerari de Vilafranca des de l’època medieval i fins al 1839, quan es va inaugurar l’actual cementiri.

El mur és a tocar del campanar nord de la façana de Santa Maria, amb una longitud de 2,34 metres i una profunditat de 80 cm, que podria tractar-se d’una de les parets d’una tomba o d’una estructura relacionada amb la construcció de la basílica. Quant a les fosses, dues eren reomplertes de restes òssies humanes, que semblaven haver estat abocades i estar relacionades amb algun tipus de neteja del cementiri de mitjans del segle XIX; tres corresponen a sitges reomplertes; una era plena de restes amb ossos de com a mínim cinc individus, tres adults d’un 40 anys, un infant d’entre 10 i 14 i un d’edat indeterminada. Un dels adults patia artrosi.

Els treballs han anat a càrrec de l’arqueòleg Josep M. Feliu i d’un equip d’antropòlogues format per Núria Montes, Andrea Fernández-Vilela i M. Eulàlia Subirà.

FER UN COMENTARI