Descoberta a Torrelles una vil·la romana, amb habitatge i finca agrícola, en bon estat de conservació

0
1876

Les vinyes que rodegen la masia Laverna (Torrelles de Foix) amagaven al seu subsol un tresor que ara, gràcies a la voluntat del propietari de la finca, Josep Anton Escofet, comença a veure la llum. Es tracta d’una vila romana, de l’època alt imperial (segle I dC), superposada a unes restes per determinar d’època ibèrica, que podria esdevenir un dels pocs jaciments arqueològics d’aquella etapa de fa dos mil anys que es puguin acabar visitant, pel seu bon estat de conservació.

Romana superposada a ibèrica

De moment, la cooperativa arqueològica Arqueotivis n’ha fet unes primeres prospeccions, però que ja avancen que té molt de potencial. “Al Penedès hi ha pocs jaciments romans estudiats i que convisquin amb ibèrics”, diu Mireia Sabaté, l’arqueòloga directora de la intervenció. Inicialment hi van trobar dues cisternes de dimensions considerables, que feien pensar que en funcions de producció, però també es van anar trobant a la zona restes d’àmfora, de vaixella de taula de bona qualitat i també moltes restes de cendra que haurien pertangut a un forn. La conclusió a què han arribat és que els dos espais correspondrien a unes termes romanes, privades, i per tant, que la vila pertanyeria a una família benestant, del moment de màxima expansió de l’imperi romà. Prop del jaciment, trenta anys enrere ja s’hi havia trobat, entre diferents restes de ceràmica, una làpida de marbre romana, estudiada en el seu moment pel Vinseum. Sabaté explica que aquestes làpides “s’ubicaven al lateral de camins d’accés a les viles, segurament a l’entrada o la sortida”.

Per ara, amb el que s’ha trobat, es treballa amb la hipòtesi que la vila de Laverna tenia la part d’habitatge i la productiva, i “evidencia la tradició de grans finques agrícoles i familiars que té el Penedès”, ha dit Mireia Sabaté.

L’alcalde de Torrelles, Sergi Vallès, ha anunciat la intenció d’ajudar el propietari de la finca a seguir excavant amb la idea, d’una banda, de conèixer millor la història del municipi, i de l’altra, de poder convertir el jaciment en un actiu turístic. Perquè encara que sigui molt d’hora, una possibilitat gens menyspreable és que les restes es puguin incorporar a un circuit de visites al municipi, i fins i tot fer-hi tastos al bosc de pins que hi ha al costat. Aquest dissabte, precisament, es farà una doble visita guiada a les 11 del matí i a les 12 del migdia, en què responsables d’Arqueovitis explicaran el que s’hi ha trobat fins ara; per assistir-hi, cal inscripció prèvia a l’Ajuntament torrellenc.

Josep Anton Escofet explica que els orígens de la prospecció que ara s’ha fet es remunten a trenta anys enrere, quan va plantar la vinya i van aparèixer moltes restes que li van fer pensar que a sota hi podia haver alguna cosa més que arrels i pedres. Més recentment, “l’historiador Pep Bosch ens va fer la història de la casa Escofet i, a rel d’això, ens presenta els responsables de la Font de la Canya, ho venen a veure i agafem pic i pala”.

Unes termes per escalfar la llar

La franja excavada es troba entre la vinya i el bosc del costat, però properament també preveu arrencar algunes passades de ceps per poder seguir investigant. L’arqueòleg Dani López creu que en podrien sortir unes sales d’aigua calenta, una de tèbia i una de freda, que estarien connectades subterràniament amb el forn, que n’escalfaria les estances.

FER UN COMENTARI