Descoberta una nova espècie de llagosta a la serra d’Ancosa

0
2613

El Servei de Fauna i Flora de la Generalitat ha descobert una nova espècie d’insecte, el llagost-pedra d’Ancosa (Prionotropis ancosae), un ortòpter localitzat únicament a la plana d’Ancosa (Anoia), a tocar de l’Alt Penedès i l’Alt Camp. El fet de tractar-se d’un altiplà força aïllat ha propiciat que al llarg de milions d’anys s’hagi anat diferenciant de la resta d’espècies del grup.

 

La descoberta la van fer fa tres anys els naturalistes els naturalistes penedesencs Xavier Bayer, Francesc Guasch i Francesc Caralt, durant uns censos de flora. Els científics van notificar el que en principi es creia que era el llagost-pedra de timoneda (Prionotropis flexuosa), del qual només se’n té constància al Segrià. Posteriors inspeccions de tècnics del Servei de Fauna i Flora i de membres del Cos d’Agents Rurals van determinar que es tractava d’una espècie diferent.

 

Alt grau d’amenaça

La nova espècie descoberta passa a ser un dels insectes més amenaçats de Catalunya. Té una àrea de distribució molt restringida, és de gran raresa i la densitat d’exemplars de les seves poblacions és molt escassa en aquest ecosistema estèpic, de l’ordre dels vuit exemplars per cada mil metres quadrats.

FER UN COMENTARI