Després de 12 mesos de treballs arqueològics, s’ha descobert un jaciment ibèric dels segles IV-III aC a les vinyes del celler Segura Viudas. Les troballes inclouen centenars de fragments de ceràmica d’època ibèrica, entre les quals en destaquen un plat fondo, dues tenalles i una àmfora. Aquests elements remeten al cultiu, emmagatzematge i consum de cereals i vi propis d’un assentament rural de la Cossetània Ibèrica establert fa més de dos mil anys a la vora del riu Bitlles.

Es tractava d’una situació estratègica per al comerç en època ibèrica, ja que el mateix riu actuava com a camí natural entre els nuclis de Sant Pere de Riudebitlles i Sant Sadurní. A més, ben a prop hi passava la Via Heraclea sobre la qual els romans van construir la Via Augusta.

La societat ibèrica de la Cossetània es fonamentava en l’agricultura i en la ramaderia, però també en el comerç. A través dels assentaments rurals, com el descobert a Segura Viudas, s’abastava tot el territori a força de produir cereals, carn i vi. Aquests productes serien després repartits des de centres de mercaderia com el jaciment de la Font de la Canya d’Avinyonet, fins a les ciutats i ports principals, com ara la localitat de Sitges.

Les tasques arqueològiques que han permès descobrir el jaciment ibèric es van iniciar a l’abril del 2016, en un projecte coordinat pel celler Segura Viudas i portat a terme per l’equip d’ArqueoVitis del jaciment de Font de la Canya, i que compta amb una àmplia experiència en jaciments ibèrics i en la recerca dels orígens del vi al Penedès.

FER UN COMENTARI