Dilluns, tocades les quatre de la matinada i després de set hores de reunió, el comitè d’empresa de FCC i els representants de l’empresa van signar un acord que servia per evitar una vaga en el sistema de recollida de brossa que hagués afectat 25 municipis de l’Alt Penedès i el Garraf i que havia de començar aquell mateix dia.

La Mancomunitat Penedès–Garraf gestiona la recollida de brossa, la neteja viària i el servei de deixalleria en diferents municipis; l’empresa concessionària d’aquest servei és FCC, que té contractats un centenar de treballadors per tirar endavant aquestes tasques. Tots ells estaven cridats a la vaga.

Els treballadors demanaven un seguit de millores del conveni que, segons Jesús Girón, coordinador estatal de polítiques sindicals de Co.bas (sindicat amb representació entre aquest centenar de treballadors) “s’han assolit parcialment, representen una part important de les nostres reivindicacions, per això estem satisfets”, conclou. El fet que FCC desenvolupi tres activitats diferents per a la Mancomunitat ha dificultat la negociació, ja que les condicions salarials i laborals dels tres col·lectius és diferent.

Amb l’acord, els treballadors han aconseguit que l’empresa es comprometi a mantenir el conveni fins passat un any després que aquest hagi finalitzat (fins ara si el conveni no es renovava els treballadors tornaven a la situació anterior prèvia al conveni).

Els treballadors han signat un conveni que tindrà una vigència de quatre anys i que, entre d’altres, suposarà algunes millores econòmiques, com un increment salarial progressiu o l’equiparació de les pagues extres. Així, els tres primers anys el salari s’incrementarà l’IPC català de l’any anterior, mentre que al quart any a més de l’IPC s’hi afegirà un 1%). De les quatre pagues extra (beneficis, Nadal, estiu i setembre), la de setembre, fins ara de menys import, s’igualarà a les altres tres.

Aquestes millores salarials repercutiran al centenar de treballadors, mentre que n’hi ha algunes de concretes que només a una part. Aquest és el cas de la millora dels quinquennis, de la qual se’n beneficiaran únicament els treballadors del sector de la brossa i que suposarà un increment d’un 7 a un 10% en els pròxims quatre anys. L’acord ha significat també una millora pels treballadors de neteja i deixalleria, ja que si ara estan algun dia de baixa, això no els repercutirà en la paga extra.

FER UN COMENTARI