Perruqueres i esteticistes s’uneixen a la reclamació de l’IVA reduït del 10%

0
542
La concentració d'aquest dimecres 20 a Vilafranca

Aquest dimecres el sector de la perruqueria i l’estètica ha tornat a sortir als carrers, com ja va fer al mes d’octubre, per reclamar un IVA reduït del 10%. Una quinzena de ciutats catalanes, i una setantena en el conjunt de l’estat espanyol, han organitzat concentracions recordant que el seu és un “sector essencial” i que a dia d’avui segueixen pagant un IVA del 21%.

Mitjançant un manifest conjunt, que també s’ha llegit a la plaça de la Vila de Vilafranca amb la participació d’una trentena de perruqueres de Vilafranca i Sant Sadurní, el sector reclama que se’ls torni l’IVA reduït com ja s’ha fet en el cas de la cultura o les floristeries, i més tenint en compte que durant la pandèmia se’ls ha considerat un servei essencial. Les concentrades recordaven que ja fa vuit anys que el sector tributa a un IVA general del 21% “que no ens correspon” i qualificaven de “vergonyosa” l’actuació dels partits al voltant de les votacions a les esmenes que les afecten als Pressupostos Generals de l’Estat. Segons les manifestants, els partits “van votar a favor o en contra de les esmenes movent-se només pel partit que les presentava i no pel seu contingut, i els partits que governen actualment van acabar denegant les esmenes que demanaven el retorn de l’IVA reduït”.

Finalment, al manifest també declaraven que la pressió fiscal sobre el sector de l’estètica i la perruqueria ha provocat el tancament d’una gran quantitat de negocis i recordaven que el sector ja ho havia avisat: “feia mesos que dèiem que si la situació no canviava, i amb la crisi derivada de la pandèmia pel coronavirus, més del 20% dels salons d’estètica, barberies i perruqueria no arribarien al Nadal, i el 58% no sobreviurien més de mig any. Tot plegat provocaria la pèrdua de 75.000 llocs de treball, i veiem que els nostres càlculs s’estan fent realitat”. De fet, i com subratllaven les concentrades, un 37% de les petites i mitjanes empreses de la imatge personal ja s’han vist obligades a tancar.

La inamobilitat de l’IVA per part del govern i la llarga espera del sector ha provocat que es creïn associacions i federacions que reclamen aquest IVA reduït: “la unió del nostre sector ha aconseguit que ara fem la reivindicació més important que hem fet fins ara, ja que ens hem concentrat a 75 ciutats d’arreu d’Espanya. Estem més units que mai i no seguirem esperant sense fer res: no podrem sobreviure si no ens retornen l’IVA que ens pertany”, apuntaven.

FER UN COMENTARI