Aquest diumenge a les 12 del migdia es presenta, a l’auditori del Vinseum, el documental Els dies i els llibres. Les editorials i llibreries independents a Catalunya, una producció de l’Odissea Associació Cultural. El film, realitzat pel vilafranquí Pep Puig, dóna veu i parla del dia a dia dels llibreters i editors independents catalans, de les seves rutines i també de la seva principal preocupació: la concentració en poques mans de la producció de llibres i el control dels drets d’autor.

A través de diversos testimonis, el treball descriu la situació actual que travessa el sector i la necessitat d’adaptar-se als canvis provocats per la crisi econòmica i l’arribada d’internet, que ha desbancat el llibre com a pal de paller de la cultura. Mostra també, a través del seguiment del procés d’edició de dos llibres, la part menys coneguda del món editorial, la dels oficis intermedis que hi ha entre l’editor i el llibreter. Un món ric que incorpora nombroses professions com les de corrector, traductor, maquetista, il·lustrador, impressor, distribuïdor o comercial.

El documental, que ha despertat l’interès de TV3, es va començar a gestar durant unes jornades celebrades l’abril de 2015 en el marc de Vilafranca Capital de la Cultura Catalana i ha comptat amb la col·laboració econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la Institució de les Lletres Catalanes, la cooperativa de llibreries independents Bestiari, l’associació d’editors independents Llegir en Català i la Diputació de Barcelona.

FER UN COMENTARI