Diada de Fires de Maig a l’antiga, rapideta i amb cinc estrenes

0
1357
4 de 9 amb folre dels Castellers (foto: Maria Rosa Ferré).

La diada de Fires de Maig d’aquest diumenge a la plaça de la Vila de Vilafranca ha deixat una bona collita per a les tres colles vilafranquines, que hi han pogut estrenar en conjunt fins a cinc castells, sense ressentir-se d’haver-se fet a l’antiga, és a dir, sense ordre d’actuació, les tres colles aixecant els seus castells quan els tinguessin a punt. L’agilitat en l’execució dels castells ha fet que l’actuació durés una hora, pilars inclosos. Els verds hi han estrenat el 4 de 9 i el 5 de 8, els Xicots han fet debutar el 4 de 8 i la torre de 7 i la Jove alçava la primera torre de 6 de l’any.

Torre de 6 de la Jove (foto: Maria Rosa Ferré).

Puntual, la Jove ha estat la primera que ha anat per feina amb una torre de 6 que només ha pecat de lentitud. Extrema lentitud. L’ascens de la canalla ha fet inacabable un castell que estava perfecte, fins al punt que durant el descens se li ha acabat la corda a un dels terços i s’ha acabat trencant. Era, amb tot, la primera torre de 6 de l’any de la Jove, i acabaria sent l’única llenya de la diada.

Torre de 7 dels Xicots (foto: Maria Rosa Ferré).

Tot seguit, els Xicots també han bastit la seva primera torre de 7 del curs, malgrat que no ho semblava per la seva bona execució. Com a curiositat, a segons hi tenia un dels cocaps de colla actuals i el cap de colla de l’any passat, i a terços, l’altre cocap de colla amb la cap de colla de fa dues temporades.

I els Castellers, a continuació, s’han tret l’espina de la caiguda del 3 de 9 amb folre de Sants de diumenge passat, i l’han descarregat amb major confiança.

A continuació ha vingut el primer castell de vuit de l’any dels Xicots; un 4 de 8 que ha pujat bé però que durant el descens han hagut de serrar les dents per no perdre’l, cosa que han aconseguit gràcies a la confiança que hi tenen. Feia cinc anys que els vermells no arribaven a Fires sense haver bastit abans algun castell de vuit. Comencen temporada, doncs, a un ritme més pausat que el dels últims anys, a causa de la renovació de tronc que estan tenint.

4 de 8 dels Xicots (foto: Maria Rosa Ferré).

La Jove ha aixecat a continuació un 4 de 6 amb agulla (el tercer del curs) també lent, però sense problemes, al qual ha seguit el primer 4 de 9 amb folre de l’any dels Castellers de Vilafranca, l’endemà que la Vella de Valls bastís el primer de la temporada. Ha estat un 4 de 9 que no ha sofert malgrat que a la part alta del castell encara li manca rapidesa en l’execució.

5 de 8 dels verds (foto: Maria Rosa Ferré).

El 3 de 6 amb agulla dels de blau cel i el 4 de 7 amb agulla de la vermells han donat pas al primer 5 de 8 de l’any dels de Cal Figarot, que feia dos anys (des de juny de 2016) que no assolien, i que ha estat de bella factura. Els verds, doncs, han signat la primera “tripleta màgica” de 2018, que han rubricat amb un pilar de 6 amb cert moviment, encara no a punt per pujar-lo dalt del folre. La Jove ha desistit de l’anunciat intent de pilar de 5 (n’ha fet quatre de 4) i els de Cal Noi-Noi n’han bastit un de cinc franquejat per dos de quatre a banda i banda. I encara per acabar, els Castellers han plantat dotze pilars de 4 alhora. Abans de la diada s’havien vist ja cinc espadats de quatre (un blau cel, dos verds i dos vermells) reclamant democràcia i llibertat pels presos polítics.

FER UN COMENTARI