Dissabte s’inaugura a la Geltrú el Casal de Dones Tomasa Cuevas

0
1719
Isabel Pérez (La Frontissa) i Sonia Juárez (La Bullanga).

La Frontissa i Bullanga feminista, les dues associacions feministes de Vilanova, inauguraran dissabte de 12 a 2 del migdia el Casal de Dones Tomasa Cuevas Gutiérrez, que es troba a la plaça Lledoners, al barri de la Geltrú. Es tracta d’un local municipal, amb unes prestacions que milloren molt les del local que tenien des de fa cinc anys al carrer Sant Pau. Isabel Pérez, de La Frontissa, explica que ara “allà hi havia moltes escales, hi feia fred a l’hivern i aquí estarem a peu de carrer, tenim la plaça al costat, és més agradable, tenim un espai per a xerrades i som més visibles”.

La inaugurarà comptarà amb espai infantil, música ambient, una exposició que ja s’ha pogut veure aquesta setmana sobre Tomasa Cuevas i l’elaboració d’un mural per part de la il·lustradora vilanovina Irene Garzie, de temàtica feminista.

Les presons de dones, al descobert

Tomasa Cuevas Gutiérrez va ser una dona de Guadalajara, lluitadora antifranquista, que va acabar a la presó. En sortir, va recollir el testimoni de moltes dones que també havien estat a la presó i el material recollit, que es troba al Casal, ha servit a historiadors com Ricard Vinyes per documentar-se pels seus treballs d’investigació. Cuevas va acabar vivint a Vilanova.

El Casal de Dones és un espai autogestionat de trobada, lluita i construcció feminista, que treballa per reforçar la presència de la dona i de les entitats de dones a Vilanova. La Frontissa, una de les entitats que en forma part, té com a principals projectes un d’ensenyar a llegir i escriure a dones migrades i un altre d’ajut a fer tràmits burocràtics a persones que tenen dificultat per fer-ho i també acompanyament a dones maltractades. La L’Associació Bullanga Feminista ha impulsat el protocol d’abordatge de violència masclista en espais d’ús públic, juntament amb altres setze entitats de la ciutat; organitza cada any La Partisana, una jornada feminista amb concerts, titelles, explicació de contes infantils, etc. (enguany serà la quarta i es farà el 8 de juny); i impulsa campanyes audiovisuals (com ara el vídeo de carnaval).

FER UN COMENTARI