Aquest dissabte obrirà portes el nou Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit, un equipament que mostra la importància que ha tingut el riu Riudebitlles en la vida pel poble i la seva estreta relació amb la història i el paisatge. El centre, que es dota d’audiovisuals i fotografies històriques, reserva un espai important a l’ús que s’ha fet de l’aigua. Tant a nivell domèstic, gràcies a les fonts i safareigs; i en el regadiu, mitjançant pous, rescloses i canals; com en l’àmbit industrial, amb la construcció de dotze molins paperers que des del segle XVII fins al XX van fer de Torrelavit un important centre industrial paperer de Catalunya.

S’hi mostren aspectes de la vida quotidiana de l’època com les llargues excursions que feien les dones, carregades de càntirs, per anar a buscar aigua; fets rellevants al Penedès com la creació el 1894 del Tractat del Comú, que regulava el dret d’ús de l’aigua per al regadiu, i com es viva el dia a dia dins dels molins paperers, una indústria que, durant anys, va esdevenir el principal motor econòmic del poble.

img_1264

A part d’oferir un recorregut pels dotze molins que històricament hi havia hagut, dels quals avui en dia només un manté la seva activitat, també s’explica com es pretenen conservar aquestes edificacions, ja que esdevenen un conjunt arquitectònic rellevant dels inicis de la revolució industrial a Catalunya. Concretament, s’està treballant en la creació d’un Pla Especial de Protecció per preservar i donar una segona vida a aquest patrimoni, acollint diverses activitats com ho podria ser un hotel rural o un celler.

El centre també destina un espai important a parlar de la protecció que s’està duent a terme del riu, així com de la iniciativa de millora dels espais fluvials dels rius Mediona-Bitlles, Anoia i Lavernó compartida pels Ajuntaments de Sant Sadurní, Subirats, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles i Sant Quintí de Mediona, i que ja compta amb 42 km senyalitzats.

img_1267

L’equipament, que obrirà tots els dissabtes, diumenges i festius de 2/4 d’11 del matí a 2/4 de tres de la tarda, serà gestionat per Mas Albornà, qui s’encarregarà de dinamitzar-lo dissenyant paquets turístics amb altres actius del territori i contactant amb possibles grups de visitants, així com també amb teleoperadors del sector.

img_1270

El Centre d’Interpretació de l’Aigua està ubicat a les dependències contingues a l’Ajuntament. La seva museïtzació ha tingut un cost de 400.000 euros, que s’han finançat a través dels fons europeus FEDER i de la Diputació de Barcelona. Tal com ha explicat l’alcalde Ramon Riera, aquest equipament ha de servir per dinamitzar turísticament el municipi i, alhora, repercutir en el comerç de proximitat.

FER UN COMENTARI