Divendres s’obre a Sant Sadurní la votació popular per determinar el futur de Can Guineu

0
343

Aquest divendres comença el procés de votació popular per determinar els futurs usos de l’edifici de Can Guineu. Totes les persones majors de 16 anys i empadronades a Sant Sadurní podran votar entre el 10 i el 20 de juny entre les dues propostes que hi ha sobre la taula. Les dues són una síntesi de les desenes de propostes que s’han presentat els últims mesos a l’Ajuntament, després que un equip tècnic de l’Ajuntament en valorés la viabilitat i agrupés les que eren compatibles entre elles.

Porta d’entrada a Sant Sadurní

La proposta 1, titulada “Proposta de Promoció del Patrimoni Local”, proposa unir l’edifici de Can Guineu amb la Fassina de Can Guineu a un nivell subterrani. Hi faria un nou espai de museu dedicat a la història del municipi, a les seves tradicions i la cultura popular, des de la Festa de la Fil·loxera a la indústria del cava, com a pol d’atracció turística, cultural i econòmica. Al primer pis hi anirien diverses sales didàctiques i de tallers, obertes a escoles, població autòctona i visitants. També hi preveu una gran sala d’actes per reunions sectorials, congressos, jornades o presentacions, on també s’hi podrien fer exposicions d’artistes locals i activitats relacionades amb el folklore sadurninenc. A la planta baixa s’instal·larien diversos espais de promoció de productes locals, tant gastronòmics com artesanals, amb la possibilitat d’habilitar espais de taller-botiga. També hi aniria un punt d’informació, les oficines d’administració de l’equipament i una cafeteria-restaurant amb una sala de tast. Es deixarien oberts al públic els dos patis del conjunt, amb la possibilitant que algun d’ells es converteixi en escenari puntual per a certs actes a l’aire lliure com concerts, representacions i petites celebracions.

Escola de música, auditori i centre cívic

La proposta 2, titulada “Proposta Artística, Social i Cultural” i que té com a base el projecte presentat per l’associació Sansakultura, planteja convertir l’edifici en un espai per a activitats socials, culturals i creatives en qualsevol vessant artística (musical, pictòrica, poètica, fotogràfica…). Hi hauria, doncs, sales de creació, d’assaig, de formació, d’exhibició, de reunió, d’activitat física tranquil·la, d’estudi, etc., tot per a grups reduïts, amb la possibilitat també de traslladar-hi l’Escola de Música. La peça més gran seria un auditori –amb accés directe des de les escales del pati– per a concerts, espectacles, actes, cerimònies i també a assajos especials. A la planta baixa s’instal·laria un centre cívic, amb espais més versàtils i adaptables, com ara sales d’exposicions equipades per a projeccions audiovisuals, una sala d’activitats físiques tranquil·les, sales de diferents, una sala d’ordinadors oberta a la població i el Departament de Cultura de l’Ajuntament. També hi haurà una cafeteria i es deixarien oberts al públic (per a actes a l’aire lliure) els dos patis del conjunt.

Per participar en les votacions, es pot fer de manera telemàtica a participa.santsadurni.cat o bé presencialment als punts de votació habilitats a la Fassina de Can Guineu, la Biblioteca, l’Oficina d’Habitatge, el Casal de la Gent Gran i el Centre Cívic Vilarnau. També hi haurà punts de recollida de vots al carrer, dijous dia 16 de juny de 6 a 8 de la tarda i dissabte de 10 del matí a 12 del migdia a la plaça de l’Ajuntament, dissabte de 6 a 8 de la tarda al Raval i en un dia i hora per determinar al barri Sant Llorenç. Les dues alternatives es poden consultar en una exposició al pati de Can Guineu i els dies 11, 12, 18 i 19 de juny, de 12 a 2 del migdia, es programaran visites guiades a Can Guineu, prèvia inscripció.

“Promoció de les caves”

Val a dir que tant ERC com la CUP han pres partit per la Proposta Artística, Social i Cultural. Per a ERC, aquesta proposta s’orienta a convertir Can Guineu en “un espai intergeneracional, clarament enfocat a la vida social i cultural i, sobretot, obert a la ciutadania”. Segons la militant de la CUP Consol Sáenz, aquest projecte “convertiria aquest espai en la Casa de les Arts i la Cultura de Sant Sadurní”. A més, la regidora cupaire Arantxa Fernández ha denunciat que la proposta de Promoció del Patrimoni Local “amaga l’interès de certs sectors i de partits com Junts i el PSC de convertir Can Guineu en un espai de promoció de la indústria del cava i del turisme, és a dir, una proposta pràcticament idèntica al Cava Centre, que ja ha demostrat ser un model fallit tant per nombre de visitants com pels costos econòmics que suposa”.

FER UN COMENTARI