El nou projecte polític d’àmbit penedesenc agafa forma i és a punt de sortir del forn. Ho ha anunciat l’alcalde de Cunit i un dels impulsors d’aquest moviment, Jaume Casañas, unes setmanes després de comunicar públicament que abandonava el Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT).

Tot i que la iniciativa sorgeix de diversos alcaldes de l’entorn post convergent, Casañas ha avançat que es tracta d’un projecte “de reflexió política, transversal i que es desmarca de Junts i PDeCAT”, de manera que aplegarà persones “de totes les sensibilitats i que tinguin com a element comú el Penedès”.

Segons l’alcalde de Cunit, hi ha moltes persones interessades en conèixer el projecte, que ja compta amb el suport de gairebé la meitat dels municipis de la vegueria: “Hi ha una vintena d’alcaldes que volen donar suport al nou projecte penedesenc”. De fet, els últims dies s’ha fet públic que ja s’han començat a afegir a la iniciativa altres membres, precisament, del PDeCAT al Penedès, com és el cas de l’alcalde de Sant Jaume dels Domenys, Marc Palau, al Baix Penedès; i tres dirigents de la comarca de l’Alt Penedès: Sergi Vallès, alcalde de Torrelles de Foix i president de la Mancomunitat Penedès-Garraf; Xavier Lluch, alcalde de Font-rubí i president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès; i Pere Pons, alcalde de Subirats i diputat provincial a l’àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona. Així mateix, Casañas apunta que també han començat parlar amb algunes plataformes lligades al territori, com ara les afectades per la MAT o la Plataforma per una Vegueria Pròpia

L’alcalde de Cunit ha recordat que, en els pròxims deu anys, la vegueria haurà d’afrontar reptes molt importants, com ara la MAT o la integració metropolitana. Per aquest motiu, Casañas defensa la necessitat de tenir “un govern regional, sensible amb el territori i que tingui veu al Parlament i capacitat d’influència amb l’àrea metropolitana”. L’alcalde ha admès que el camí serà difícil, però confia que el Baix Penedès, l’Alt Penedès, el Garraf i l’Anoia puguin trobar la fòrmula per trencar amb “l’esquema centralista i donar al territori la veu que es mereix”. Per tot plegat, Casañas ha avançat que serà a principis del 2022 quan es farà la presentació oficial de la nova formació política d’àmbit regional de la vegueria.

FER UN COMENTARI