Dormir és vida

0
1016

“Diuen que dormir és perdre el temps”. Aquesta frase la vaig escoltar fa poc. És el reflex d’una tradició oral que encara perdura i que ha fet molt de mal a qui l’ha seguida perquè dormir no és mai un temps perdut.

Els primers tres mesos de la nostra vida ens els passem dormint entre 14 i 17 hores al dia. A mesura que anem creixent, el nostre temps de somni es va reduint. Quan ja tenim entre 14 i 17 anys, el nostre temps per dormir és, o hauria de ser, entre 8 i 10 hores, i el nostre temps de somni reparador es va reduint fins a estabilitzar-se a la nostra vellesa, quan ja només necessitem 7 o 8 hores. Les xifres són una recomanació de la Nacional Sleep Foundation, fonamentades en estudis de salut i qualitat de vida. En les properes línies intentarem explicar per què és tan necessari dormir bé.

Les investigacions realitzades amb EEG han permès detectar que quan dormim el nostre cervell segueix un patró d’ones cerebrals que es repeteixen durant la nit amb una finalitat concreta: reparar el nostre cos i el nostre cervell. Cada nit que dormim el nostre cervell passa per cinc fases. Les quatre primeres dedicades a reparar el nostre cos i la cinquena, coneguda com a son paradoxal o REM, vinculat estretament amb el desenvolupament cerebral, la consolidació de la memòria i la salut psicològica. El que sorprèn d’aquest patró és el comportament que presenta. A mesura que van passant les hores, les primeres fases es van reduint per permetre que la fase REM vagi augmentant. Al final de la nit, doncs, una persona haurà dormit unes vuit hores, de les quals dues seran en fase REM. Segons els estudis fets, les persones que dormen poc tenen una proporció de son REM més petita i també una pitjor salut. Hi ha relació entre dormir poc i patir problemes cardiovasculars, endocrins i trastorns neuropsicològics, i les estadístiques que evidencien aquestes correlacions no es poden obviar.

Napoleó deia que en tenia prou amb dormir tres o quatre hores al dia i que ‘només els babaus i els malalts necessiten dormir més’. Avui dia sabem que això és fals.

FER UN COMENTARI