El nedador vilafranquí Toni Ponce (CN Sitges) ha culminat el Campionat d’Europa de natació paralímpica disputat a Dublín (Irlanda) amb una nova col·lecció de metalls que el catapulten encara més entre els millors esportistes de la seva disciplina. En total, entre el 13 i el 19 d’agost Ponce es va fer amb tres medalles (dues d’or i una de plata), i a més a més va batre un rècord mundial.

La segona jornada del mundial va ser memorable per al penedesenc ja que hi va aconseguir dues de les tres medalles que assoliria. Primerament va quedar tercer a la final de 200 metres lliures (categoria S5), amb un temps de 2’ 34’’ 18 centèsimes, i tot seguit arribaria el seu èxit més gran del campionat en pujar al més alt graó del podi a la final de 200 metres estils (categoria SM6), en imposar-se amb gran autoritat i fins i tot batre el rècord d’Europa de la modalitat (2’ 51’’ 18 cent.), en una cursa en què va anar de menys a més, amb uns segons cent metres antològics. En un mateix 14 d’agost ple d’activitat, Ponce va quedar tercer en la seva sèrie dels 50 metres esquena (S5), que li va donar accés a la final, en la qual quedaria, una estona després, quart, amb una marca de 38’’ 8 cent., a un segon i mig del metall.

L’endemà, 15 d’agost, arribaria el seu segon or, en la competició de 100 metres braça (SB5). La cursa prèvia li donaria accés a la final amb el millor temps de la sèrie; una marca que a la final rebaixaria, una estona després, en cinc segons, fins a situar-se en 1’ 29’’ 85 cent., molt a prop del seu propi rècord mundial. Val a dir que tan sols quatre mesos enrere Ponce havia batut en dues ocasions consecutives el rècord del món de 50 metres braça, que ostentava Thomas Grimm des de 2007 (41’’ 46 cent. i, posteriorment, 41’’ 22).

Ja no faria més podis al mundial, però s’hi quedaria molt a prop. El 17 d’agost va quedar setè en els 50 metres lliures (S5) amb una marca de 35’ 86; el dia 18 va quedar segon a la seva sèrie de 100 metres lliures (S5) i tot i millorar el temps en més de mitja dècima a la final, es quedaria a les portes del podi, en quedar quart (1’ 13’’ 22); i el 19 d’agost tancaria la seva participació al mundial amb un setè lloc en els 50 papallona S5 (39’’ 99).