L’escola Sant Nicolau de Canyelles s’ha sumat aquest curs escolar al programa de Cultura Emprenedora a l’Escola (CUEME), que té per objectiu fomentar l’esperit emprenedor entre els alumnes a través dels valors del cooperativisme.

En el marc del projecte, els escolars de cinquè de primària han simulat la constitució de dues cooperatives, Art Cinc Artesania i Tot Recicl’art, que hauran de gestionar al llarg de tot el curs. De moment, ja han presentat la instància al registre de l’Ajuntament per formalitzar la seva constitució i ja estan treballant en el disseny i la producció dels 25 productes que comercialitzaran. Es tracta principalment d’objectes de decoració elaborats a partir de material reciclat que posaran a la venda el mes de maig durant el certamen multisectorial VADEfires de Canyelles.

Comercialitzaran productes artesanals elaborats a partir de material reciclat
Comercialitzaran productes artesanals elaborats a partir de material reciclat

Tal com explica Josep Tort, tutor de cinquè del centre, “l’objectiu del programa és que els alumnes adquireixin habilitats com la creativitat, la iniciativa, la innovació i l’assumpció de riscos”. “Aspectes”, destaca, “que els capaciten per planificar i gestionar projectes en una etapa en què ja comencen a evolucionar cap a l’autonomia”. Per aconseguir-ho, s’han convidat professionals, principalment pares dels mateixos alumnes, que han impartit tallers a través dels quals han compartit la seva experiència en àmbits com el finançament, el disseny d’una imatge corporativa o els diferents tràmits administratius per a la constitució d’una empresa. Coneixements que posen en pràctica al llarg de tot el curs.

Un altre dels valors fonamentals del programa, destaca Tort, és el treball en equip i el foment de la democràcia participativa. I és que, tal com s’organitza una cooperativa, totes les decisions es prenen en assemblea. Una fórmula que permet situar els alumnes en condicions d’igualtat i fer visible que la suma de totes les aportacions enriqueix el projecte. Precisament fa uns dies van escollir l’entitat a qui destinaran un 10% dels beneficis obtinguts. Es tracta de l’Associació de Defensa d’Animals de Canyelles, en la qual ambdues cooperatives han decidit centrar la seva quota de responsabilitat social.

FER UN COMENTARI