El 2021 portarà la restauració del Portal del Pardo, un llibre de Fenosa i tres exposicions al Vendrell

0
313

La Fundació Apel·les Fenosa projecta durant aquest 2021 la restauració del Portal del Pardo i tres exposicions relacionades amb l’artista i dedicades a Josep Carner, Montserrat Fargas i la fotografia.

La Fundació ha rebut una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat per restaurar l’edifici renaixentista entre aquest any 2021 i el 2022. En aquests moments s’està actuant sobre els esgrafiats del segle XVIII que envolten la capella que va bastir el cònsol de França, que va ser propietari de l’edifici, amb imatges d’àngels i ornaments religiosos. També s’han fet estudis sobre la torre medieval, en els quals s’ha descobert que el terra se suportava amb una volta d’aresta que serà restituïda, així com el nivell de la torre amb les espitlleres de defensa a la vista. La previsió és que aquesta emblemàtica vista aèria del Vendrell sigui accessible a les visites.

A més, properament s’acabarà l’edició del llibre La casa de l’escultor, amb fotografies de Jean Marie del Moral, que documenta amb imatges la vida de la casa a l’època en què Apel·les i Nicole Fenosa hi vivien.

Complementant les obres i el llibre, per enguany hi ha preparat un ambiciós programa d’exposicions a la Fundació, la primera de les quals obrirà al mes de març i estarà dedicada a Josep Carner, dins els actes de l’Any Carner. Es titularà “Josep Carner i els Jocs Florals de la llengua catalana. París, 1948”, i en ella s’hi recordarà l’amistat entre Fenosa i el “príncep dels poetes” i els actes dels Jocs Florals de 1948.

Al maig es presenta una mostra dedicada a Montserrat Fargas i Nàdia Sokolova. Fargas va ser companya de Fenosa als anys 30 a Barcelona i reivindica el paper de la dona artista barcelonina en aquella època. Els dos retrats esculpits d’ella que va fer Fenosa es troben al MNAC, que en farà dipòsit a la Fundació vendrellenca per a la seva exhibició permanent.

La tardor estarà dedicada a Fenosa i la fotografia i acollirà les obres dels grans fotògrafs que van vincular-se a l’artista, com Brassaï, Man Ray, Izis, Horst, Català Roca o el propi Jean Marie del Moral. L’homenatge a la fotografia es complementarà amb la presència de la col·lecció “Fòrum de la fotografia”, dels col·leccionistes Chantal Grande i David Balsells.

FER UN COMENTARI