Fa unes setmanes s’ha iniciat la primera fase de les obres de recuperació i museïtzació del Castell de Ribes. L’actuació consisteix en estabilitzar l’edifici, sanejar les parets exteriors, arreglar els merlets i gàrgoles malmeses, restaurar les portes i finestres i renovar la instal·lació elèctrica. Tota la intervenció s’està fent respectant al màxim els elements originals i sense modificar cap element històric.

Al mateix temps que avança aquesta fase, s’està treballant ja en l’adjudicació d’una segona fase de les obres. Aquestes consistiran a museïtzar el castell “per tal que esdevingui un centre d’interpretació de la història del municipi, un referent cultural per al poble i per la comarca, així com un nou pol d’atracció turística”, assenyalava l’alcaldessa, Abigail Garrido.

La fase de museïtzació afectarà l’interior i l’exterior de l’edifici, ja que el que es vol és aprofitar el pati del Castell per convertir-lo en un mirador des del qual poder contemplar diferents indrets emblemàtics del poble, com l’ermita de Sant Pau o les timbes. “Així Sant Pere de Ribes també guanyarà un nou  equipament cultural”, destacava el regidor d’Urbanisme, Josep Moya.

A banda d’explicar la història de l’edifici (la torre és del segle X) i del municipi, en el futur museu hi haurà també un espai dedicat al ballarí i coreògraf José de Udaeta, el qual visqué durant anys al castell.

700.000 euros d’inversió

L’equip de govern compta que les obres finalitzaran al llarg del 2021 i aquell mateix any es puguin obrir les portes del Castell. La inversió total serà d’uns 700.000 euros, dels quals gairebé la meitat (315.000) seran aportats per l’Ajuntament, mentre que la resta es finançaran amb subvencions de la Diputació de Barcelona (204.000) i dels fons FEDER de la Unió Europea (46.000).

Segons Abigail Garrido, la intervenció al Castell, sumada a l’adequació que s’ha dut a terme de l’entorn de l’ermita de Sant Pau i al futur centre d’interpretació dels Indians que es preveu fer en un espai de l’Ajuntament demostren “el compromís del govern per recuperar el patrimoni històric del nostre municipi”.

FER UN COMENTARI