El Bellvei Negre té una salut de ferro, malgrat la pandèmia

0
472
Ramón Valls (director de la jornada) i Gerard Colet (alcalde).

Malgrat la pandèmia, malgrat les restriccions, aquest 2021 tornarà a haver-hi Bellvei Negre. La jornada no serà com inicialment s’havia imaginat, perquè s’haurà de limitar a una sèrie d’actes telemàtics i sense participació popular, però la jornada segueix celebrant-se, a més amb rècord d’originals presentats, i ja s’està pensant a donar-li una major dimensió de cara a l’any que ve o quan s’acabin les limitacions sanitàries.

Deu finalistes

En aquesta cinquena edició de la jornada Bellvei Negre s’hi han presentat un total de 86 novel·les del gènere negre, de les quals 26 han estat rebutjades perquè no complien les bases. Les 60 restants ja han passat un primer cribratge per part del jurat, que n’ha triat deu finalistes, que estan en fase de segona lectura. El veredicte es donarà a conèixer públicament a través de Bellvei Ràdio i del facebook de centre cívic La Patronal el dissabte 10 d’abril al matí, que serà quan se celebrarà la jornada.

Aquell dia, a partir de les 11, hi haurà projecció de vídeos, intervencions del jurat, vídeos de presentació dels deu finalistes (com els de l’any passat, que ja es va haver de fer telemàticament pel confinament), lectura del veredicte, entrevista a guanyador i finalista i un xat final obert a tothom.

Ramón Valls, alma mater de la jornada, explica que la transparència del jurat és clau perquè hi participi tanta gent. I és que els membres del jurat no fan cap mena de deliberació: cadascú ha d’omplir set fitxes de cada esborrany que llegeixin, puntuar els set criteris, i les matemàtiques determinen primer els deu finalistes i després el guanyador. El guanyador s’endú com a premi 1.200 euros i l’edició del llibre, a càrrec de Serial Ediciones, que es presentarà a l’octubre, i el finalista s’endú 500 euros i la publicació en digital.

Valls explica que una temàtica que ha entrat amb força enguany en els originals presentats és “el de la novel·la històrica arrelada al territori”. No hi ha cap autor del Penedès i només cinc, dels 86 originals, són el català (la resta són en castellà). “El problema és que s’escriu molt poca novel·la negra en català”, diu Valls.

L’alcalde Gerard Colet confia que al 2022 es puguin fer “actes a l’aire lliure, activitats per joves, per canalla, que la gent parli amb els autors, com una jornada festiva més enllà del premi i que la comarca s’ho faci seu, com altres actes culturals de la comarca”.

FER UN COMENTARI