L’església va inscriure com a seves, al registre de la propietat, l’església i el cementiri del castell de Gelida. I ho va fer malgrat que l’any 1968, i per iniciativa popular, l’Ajuntament comprés tota la finca, amb castell, església i cementiri inclòs.

Aquesta setmana, el documental Buscant l’oremus (TV3) ha explicat el cas i ha aportat el testimoni de l’alcalde del poble, Lluís Valls, i la d’Elisenda Llobet, del grup Amics del Castell. Segons l’alcalde, l’Ajuntament es va assabentar del fet el 2015, en rebre un document de la gerència del cadastre atorgant la propietat de l’església i el cementiri del Castell al Bisbat. Segons Valls, el consistori va presentar al·legacions, defensant que la finca havia estat adquirida per l’Ajuntament l’any 1968, però no van ser admeses.

El testimoni d’Elisenda Llobet explica com gràcies a la iniciativa del poble, l’Ajuntament va adquirir tota la finca del castell i com gràcies a això l’església s’ha pogut conservar, “si no, no estaria com està actualment”, va declarar en el documental.

Lluís Valls explica que en malmetre’s un mur del cementiri, l’Ajuntament va demanar a l’església que com a titular es fes càrrec de la seva reparació, però el Bisbat va respondre dient que no volia el cementiri. “En el document en el qual es comunica la sessió de titularitat del cementiri, es dona a entendre que l’Ajuntament ha de reconèixer la propietat de l’església del castell per part de la parròquia”, comenta Valls, que no descarta la via judicial per solucionar aquesta qüestió.

ERC es queixa de la passivitat del govern

Davant l’emissió del reportatge, el grup municipal d’ERC ha emès un comunicat explicant que va ser el seu grup qui va destapar el problema i que des del 2016 s’han preocupat per recuperar la titularitat municipal de l’església del Castell. La portaveu republicana, Lluïsa Llop, ha posat de manifest que “vam demanar la creació d’un grup de treball amb la representació dels grups polítics i municipals i l’Associació d’Amics del Castell de Gelida, per fer el seguiment d’aquest tema tan sensible per als gelidencs, però el govern del PSC-ICV s’hi va oposar”.

FER UN COMENTARI