El canvi climàtic marcarà el futur de la vinya i el vi al Penedès

0
691
Robert Savé, coordinador vitivinícola de l'IRTA.

L’edifici de l’antiga Enològica de Vilafranca va acollir el 14 de juny una taula rodona sobre el futur de la vitivinicultura a finals del segle XXI i els canvis que produirà el canvi climàtic, organitzada per l’IRTA. Titulada “Quina serà la producció i com serà el vi del Penedès a finals de segle? Un problema global, d’efectes locals i solucions individuals”, hi van assistir una trentena de persones, i els ponents van ser Marc Prohom (Servei Meteorològic de Catalunya), Robert Savé (IRTA), Sergi de Lamo (VITEC), Cristina Escobar (CREDA), Xoán Elorduy (Incavi) i Francesc Reguant.

Tot i que no es va resoldre la qüestió inicial de quina serà la producció i com serà el vi del Penedès a finals de segle, sí que es va concloure que cal establir unes estratègies conjuntes que s’apliquin tant en l’àmbit local com en l’individual, per adaptar-se no només al canvi climàtic sinó també a la mitigació.

Els experts constaten que el clima al Penedès ja és diferent, més sec i càlid que el que hi havia entre 1950 i 1980, i que en endavant encara ho serà més: a finals de segle la temperatura mitjana haurà pujat 3º i les pluges s’hauran reduït un 20%. La conseqüència serà una afectació tant en la quantitat com en la qualitat de la producció, que serà més variable, associada a les sequeres, i presentarà desequilibris clars en la maduració alcohòlica i fenòlica.

Les opcions per adaptar-s’hi passen per la ciència, la tècnica i el sentit comú, ni que això impliqui trencar tradicions. Hi jugaran un paper determinant les pràctiques enològiques, que hauran de buscar alternatives al que s’ha fet fins ara.

Els experts creuen que tant en la vinya com en el vi, la tipicitat serà un valor afegit important; que lligarà amb el concepte de terroir; i que la normativa haurà d’adaptar-se a les necessitats reals i canviants del sector. També plantegen que el vi i el cava del Penedès han de tenir interioritzat com concepte de marca la lluita contra el canvi climàtic i la innovació mirant més enllà del sector.

FER UN COMENTARI