La mostra comptarà amb una trentena d’elaboradors de cava i empreses de restauració

Després de dos anys marcats per la pandèmia, el Cavatast recupera la normalitat i ho fa amb un canvi de format i d’ubicació. La fira, que enguany arriba a la vint-i-sisena edició, se celebrarà els dies 7, 8 i 9 d’octubre al parc Lluís Companys de Sant Sadurní. Aquest nou lloc, més gran i a l’aire lliure, pretén ser l’eix principal de la Mostra de Caves i Gastronomia, des d’on es podrà enllaçar amb altres espais. “Volem trencar amb la linealitat que fins ara havia tingut la fira per fer-la més atractiva, més amable i més verda”, ha dit l’alcalde de Sant Sadurní, Ton Amat.

El gruix d’activitats, per tant, es concentrarà en aquest nou espai, que acollirà la tradicional mostra de caves, amb més d’una vintena d’elaboradors, la 21a Mostra d’Artesans i l’escenari del Cavatast. La música en directe, de fet, tindrà un paper destacat durant tot el cap de setmana, amb actuacions divendres al vespre i dissabte i diumenge durant tot el dia. Segons el president de l’Institut del Cava, Damià Deàs, aquest 2022 serà un punt d’inflexió per la fira: “El nou Cavatast serà més llaminer, més obert i el seu èxit farà que la fira compti amb més suport en futures edicions”.

El parc Lluís Companys de Sant Sadurní serà l’epicentre del Cavatast 2022. // LA FURA

La Mostra de Caves, però, començarà a escalfar motors el dia 30 de setembre, amb la recuperació de la Nit dels Màgnums. Aquesta jornada prèvia del Cavatast arriba a la seva tercera edició i, un cop més, oferirà als assistents l’oportunitat de tastar productes singulars d’expositors de la mostra. L’activitat, organitzada per la Confraria del Cava de Sant Sadurní, se celebrarà a les vuit del vespre al celler Juvé & Camps. “Tenim clar que volem seguir al costat de l’Ajuntament de Sant Sadurní per fer promoció i divulgació del cava”, ha explicat el president de la Confraria del Cava, Eduard Sanfeliu.

Coincidint amb els dies del Cavatast, també s’han programat tastets a la taverna del Vinseum, visites guiades al Cava Centre i diverses activitats a la biblioteca Ramon Bosch de Noya, com el lliurament del Premi de Novel·la Curta Celler de Lletres 2022, la inauguració de l’exposició Decolorvi o la projecció del documental Le Champagne a rendez-vouz avec la Lune, d’Eliot Seonnet. El Celler de La Fassina de Can Guineu també acollirà diversos tastos i maridatges durant els dies de la fira, com l’activitat “El cava en femení” o “El cava i les seves millors harmonies gastronòmiques”. Algunes de les caves que hi participen també han organitzat visites guiades.

La prioritat és millorar l’atenció del públic

L’Ajuntament de Sant Sadurní espera que les xifres de visitants siguin semblants a les de l’any 2019, malgrat creuen que aquest serà un any diferent. Segons ha dit la regidora de Promoció Turística i Comerç, Eva Cruces, “l’afluència de públic no és la prioritat, estem centrats en millorar la qualitat de l’atenció als visitants perquè tastin els caves i s’acabin introduïnt dins d’aquest món”. El públic podrà arribar al parc Lluís Companys amb el trenet turístic des del centre de la vila o bé amb un bus llançadora des de l’estació de tren.

Per la seva banda, l’alcalde ha recordat que l’objectiu principal de la fira és promoure el sector, però sobretot el territori: “La promoció del territori és fonamental per captar més caves, més participants, i aconseguir que el Cavatast segueixi creixent”. El Cavatast 2022 tindrà un cost aproximat de 280.000 euros.

FER UN COMENTARI