El Celler Cooperatiu de la Granada celebra 100 anys amb un llibre i un nou cava

0
2033
Jordà Jaime, alcalde en funcions de la Granada, Joan Pons, president de la cooperativa, i Jordi Bosch, alcalde de Santa Fe. // FOTO: Estudi Anna Martí

El passat dissabte 1 de febrer el Celler Cooperatiu de la Granada va acollir la presentació dels actes que se celebraran enguany amb motiu del seu primer centenari. L’actual president de la cooperativa agrícola, Joan Pons i Font, va explicar que el centenari es commemorarà al llarg de tot el 2020 i comptarà amb un dinar de germanor el 27 de juny, una demostració de noves tecnologies de la mobilitat aplicades al conreu de la vinya, una conferència sobre cooperativisme agrari a càrrec de Joël Castany, un concurs de fotografia i de dibuix en coordinació amb l’escola Jacint Verdaguer i diversos actes amb motiu de la Festa Major, la Mostra de Vins i Caves i la presentació de vi novell.

Cent anys d’història

La programació quedava encetada amb l’acte de dissabte, durant el qual es va presentar el llibre Celler Cooperatiu de la Granada (1920-2020). Cent anys de vitivinicultura al cor del Penedès, redactat pels historiadors Josep Maria Feliu Roca i Raimon Soler-Becerro i editat i dissenyat per Jordi Sadurní Ventura. L’obra recull tota la història de la cooperativa complementada amb imatges, documents i gràfics que agrupen detalls de l’empresa des que es va fundar, l’1 de febrer del 1920, fins l’actualitat. A més, també es va poder degustar un cava ecològic de criança que s’ha elaborat amb la finalitat de commemorar els primers cent anys de vida de l’entitat.

Jordi Planas, doctor en història i professor del Departament d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona i membre del Centre d’Estudis Antoni de Capmany, va ser l’encarregat de presentar el llibre. Planas va explicar que la creació del celler tenia lloc en un moment en el qual la globalització havia generat una crisi de sobreproducció i la intervenció dels governs en la regulació dels mercats i en el suport financer als pagesos “era molt minsa”. Segons l’historiador, els cellers cooperatius van sorgir per donar resposta a aquesta situació i tenien com avantatges les millores tècniques i de productivitat en l’elaboració del vi, que permetien que els pagesos associats se situessin millor en el mercat.

Per Planas, el llibre Celler Cooperatiu de la Granada (1920-2020). Cent anys de vitivinicultura al cor del Penedès no només contribueix a la memòria local de la Granada, sinó que també es tracta d’una “aportació important en la història del cooperativisme”.

A banda de socis de la cooperativa i familiars, a la presentació també hi van intervenir Jordà Jaime Ortiz, alcalde en funcions de la Granada, Jordi Bosch Morgades, alcalde de Santa Fe, Xavier Lluch Llopart, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Lluïsa Llop Fernández, diputada al Parlament de Catalunya i vicepresidenta de la mesa de la Comissió d’Agricultura, Joan Luis Ruiz, diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona, i Salvador Puig Rodríguez, director de l’INCAVI. Tots ells van voler donar suport al celler i van destacar l’aposta de la cooperativa per “la qualitat dels seus productes, la innovació constant i l’actual pas ferm cap a l’agricultura ecològica i sostenible”.

FER UN COMENTARI