El celler Torres assaja un tractor elèctric pioner a Europa per a la vinya

0
672

El celler Família Torres ha realitzat un assaig amb el primer tractor elèctric d’Europa de petites dimensions, apte per treballar la vinya, que ha desenvolupat el fabricant francès Sabi Agri. Aquest vehicle innovador pot suposar una revolució per a la viticultura, no només perquè contribuirà a pal·liar els efectes del canvi climàtic gràcies a l’eliminació dels gasos d’efecte hivernacle, sinó perquè comportarà un canvi de mentalitat en la gestió de la vinya.

L’assaig es va realitzar divendres amb un tractor elèctric model ALPO 4×4 en una vinya propera al celler de Pacs, amb l’assistència d’una vintena de col·laboradors per conèixer els avantatges mediambientals i agronòmics de la mà dels seus fabricants, Laure i Alexandre Prévault Osmani. La voluntat del celler és incorporar aquests tractors en fase de proves en algunes finques de Catalunya.

Segons Xavier Sort, director de producció de Família Torres, “utilitzar un tractor d’aquestes característiques seria com treballar la terra amb un cavall; és molt respectuós per al sòl, que no es compacta ja que el tractor és molt lleuger, i això permet protegir la biodiversitat de la vinya”. Per al director de canvi climàtic de Família Torres, Josep Maria Ribas, “un dels principals avantatges del tractor elèctric és que no emet CO2 i això ens permetrà assolir el nostre objectiu de reducció d’emissions, que és del 30% el 2020 en comparació al 2008 i del 55% l’any 2030”.

El tractor elèctric emprat té tracció a les quatre rodes, una potència de 50 cavalls i utilitza deu vegades menys d’energia. Les bateries tenen una autonomia de fins a vuit hores i es carreguen en menys de dues. El tractor també disposa de panells solars al sostre que ajuden a complementar la càrrega i és silenciós.

FER UN COMENTARI