El Centre d’Interpretació dels Americanos de Ribes, a finals d’estiu

0
415

Les obres de la segona fase de rehabilitació i ampliació de la Casa de la Vila i la creació d’un Centre d’Interpretació dels Americanos al costat són a punt d’arribar a la seva fi. Restarà, només, habilitar-los, i l’alcaldessa Abigail Garrido creu que cap a finals d’agost o principis de setembre ja es podrà inaugurar el nou equipament, que passa per ser un dels elements centrals dels nous reclams turístics ribetans, juntament amb el castell de Bell-lloc i amb l’ermita de Sant Pau.

El futur Centre d’Interpretació dels Americanos és petit, de 70 m2, s’emplaça al costat mateix de l’edifici de l’Ajuntament, a la planta baixa, i tindrà molt a missió ajudar a explicar el passat indià del poble, és a dir, la marxa de centenars de ribetans al segle XVIII a fer les amèriques, i la tornada d’uns quants d’ells, una minoria, amb tota la riquesa que van portar a Ribes. També agafarà el relleu de la Masia de Can Puig com a punt d’informació turística local.

Les persones que visitin el Centre es trobaran inicialment amb una simulació de sorra i aigua als seus peus, representant el viatge a ultramar. Tot seguit, la recepció i, a un costat, tot d’elements gràfics, i monitors amb fotos de ribetans americanos i de l’arquitectura i decoració que han deixat al poble com a llegat. Una taula allargada amb un plafó donarà informació general sobre el fet indià: qui eren, qui va tornar, on van anar, per què van marxar, a què es dedicaven, etc. També hi haurà exposats en una vitrina elements propis dels indians, com un sac de cafè, una garrafa d’aiguardent, un rellotge de butxaca amb cadena, un havà o un barret de palla, entre altres. De fons, es podrà escoltar música d’havaneres i hi haurà informacions que la relacionaran amb els americanos, així com fotos antigues, informació sobre la transformació que van fer possible els indians (l’església nova, l’eixample, la plaça de la Font, les cases d’inspiració antillana, la primera escola, el Redós, etc.). Finalment es projectarà un audiovisual que complementarà la visita.

La museògrafa del projecte, Teresa Marot, de l’empresa Kultura, explica que els ribetans que van marxar a Amèrica “pensaven que hi estarien cinc anys i tornarien amb diners, i si hi multaven un negoci era pels seus descendents”, de manera que explica el seu retorn és un element “fonamental”.

Els treballs han tingut un cost de 900.000 euros, el 10% dels quals han estat per a la Casa dels Americanos i la resta, per a la rehabilitació i reforma de l’edifici de la Casa de la Vila. Sobre el Centre d’Interpretació s’hi ubicaran els serveis municipals de secretaria, intervenció, informàtica, i davant la Sala Josep Lluís Palacios, la recuperada Ràdio Ribes.

FER UN COMENTARI