El Centre i La Cumprativa, motors culturals de Llorenç del Penedès

0
102

Aquest dissabte Llorenç del Penedès acollirà la tercera Trobada Nacional d’Ateneus. I no és estrany. A Catalunya hi ha 182 ateneus federats i dos d’ells són a Llorenç. En aquest municipi d’encara no 2.400 habitants hi conviuen El Centre i La Cumprativa, que plegats   sumen més de 500 socis i ofereixen una àmplia oferta cultural, lúdica i festiva tot l’any.

El Centre i La Cumprativa organitzen conjuntament la Trobada Nacional d’Ateneus. I és que la rivalitat que anys enrere hi havia entre ambdues entitats sembla estar superada: “La competitivitat ben portada fa que el poble tingui molta activitat i vida social. Les entitats col·laborem sempre que cal”, explica Jaume Ràfols, vicepresident d’El Centre, a la vegada que Ramon Sicart, president de La Cumprativa, afegeix: “La presència de les dues entitats fa que Llorenç tingui una vida cultural molt més rica que els municipis que només en tenen un, o no en tenen. El Centre i La Cumprativa ens retroalimentem i això fa que el poble tingui una cultura molt més variada”.

Per l’Ajuntament, tal com explica la regidora de Cultura, Eva Rafecas,  la presència dels dos ateneus descarrega de bona part de feina al Consistori: “Per nosaltres és un gran orgull tenir dues entitats centenàries i amb la Creu Sant Jordi. I tenir-les tan vives i actives, és una mostra de la vitalitat del poble”.

600 socis
El Centre és l’Ateneu més antic de Llorenç. Va constituir-se l’any 1889 i no ha deixat mai de programar. Compta amb uns 350 socis i entre les seves seccions destaquen la colla de Falcons (que és la més antiga del país), el Ball de Bastons, un grup de teatre i la sala de cinema, entre altres.

La Cumprativa, per la seva banda, es va fundar el 1918. Al 1981 l’edifici estava pràcticament ensorrat i el 1982 el van construir de nou. Actualment suma més de 200 associats i compta amb tres grups de teatre i diversos balls folklòrics.

FER UN COMENTARI