El Centre per a la Sostenibilitat Territorial tria l’Alt Penedès per desenvolupar un protocol de resolució de conflictes socioecològics

0
229

Després de fer una anàlisi del procés de transició energètica a Catalunya, el Centre per a la Sostenibilitat Territorial (CST) ha decidit desplegar el projecte Eudemon a l’Alt Penedès. Es tracta d’una iniciativa que pretén desenvolupar un protocol de resolució de conflictes socioecològics aplicat a la lluita contra el canvi climàtic i a la transició energètica justa.

Segons el Centre per a la Sostenibilitat Territorial, el seu pla d’actuació s’emmarcarà a la comarca de l’Alt Penedès perquè “hi ha una gran diversitat de situacions conflictives prou paradigmàtiques del que succeeix en altres indrets de Catalunya”. Són, bàsicament, el conflicte de Pontons per la implantació d’energia eòlica, la proposta d’instal·lar fotovoltaiques a diferents municipis de la plana del Penedès i el recent conflicte entorn a la línia de la MAT.

Un altre dels factors que ha portat l’associació a estudiar l’Alt Penedès és la complexitat del territori a l’hora de desplegar energies renovables. “Hem detectat que hi ha una qüestió de incompatibilitat de les instal·lacions de generació energètica amb la producció agroalimentària i amb la situació geogràfica del territori”, expliquen en un comunicat. Igualment, el centre de recerca destaca que l’Alt Penedès és una de les comarques catalanes amb més concentració industrial i, per tant, de major demanda energètica.

Finalment, el Centre per a la Sostenibilitat Territorial ha triat l’Alt Penedès “perquè existeixen iniciatives diverses per ajudar a teixir respostes constructives a aquests conflictes”, com ara projectes de constitució de comunitats energètiques locals o d’aprofitament de les teulades. El centre també ha valorat la voluntat de posar en marxa una oficina d’assessorament comarcal i que hi hagi diversos col·lectius mobilitzant-se per impulsar una transició energètica justa. De fet, el CST ja ha iniciat converses amb totes les entitats vinculades i, aviat, començaran a treballar en la creació de fòrmules per mediar en aquests conflictes i afrontar el repte energètic.

El Centre per a la Sostenibilitat Territorial és una associació que promou una “nova cultura del territori”, és a dir, una nova forma d’entendre el territori. L’associació aplega entitats ambientalistes i moviments en defensa del territori, professors i investigadors universitaris, agents econòmics i professionals, ciutadania en general.

FER UN COMENTARI