El Clàssic Penedès comença tràmits per esdevenir una DO independent

0
345

El Pla Estratègic de la DO Penedès 2030, aprovat el juliol de l’any passat, recomanava que el Clàssic Penedès es convertís en una DO pròpia, separant els vins tranquils del món de les bombolles. Ara, durant el Fòrum Gastronòmic de Girona celebrat del 13 al 15 de març, es va presentar oficialment l’inici dels tràmits per fer realitat aquest nou moviment dins el món dels vins escumosos penedesencs, que porta una dècada força agitat. Els tràmits no són ràpids, poden trigar entre dos i tres anys, i s’han de fer a la Generalitat, però els ha d’acabar validant Brussel·les, és a dir, la Unió Europea.

En principi, aprovar-ho hauria de ser una qüestió tècnica, ja que “únicament” cal complir els requisits que estipula el reglament de configuració de denominacions d’origen catalanes. I els Clàssic Penedès tenen una sèrie de característiques comunes que hi encaixen, com són la utilització de mètodes tradicionals de conreu de la vinya i tècniques 100% ecològiques; tots són de vinyes del Penedès; els seus vins són 100% ecològics; la criança és 100% reserva; i la utilització de varietats autòctones de raïm per fer els vins escumosos.

El lideratge de la proposta de crear una nova DO dins el territori penedesenc corre a càrrec d’un grup d’elaboradors, que ja han tingut una primera reunió amb representants del Departament d’Agricultura de la Generalitat, que de moment ho veuen amb bons ulls.

Actualment el Classic Penedès és la marca de la DO Penedès per als vins escumosos fets sota la seva empara. En formen part 16 cellers, que l’any passat van fer poc més d’un milió d’ampolles, i que si s’acabés concretant com a nova DO, podria ser la porta d’entrada perquè s’hi integressin altres cellers.

El motiu principal per voler esdevenir una DO pròpia és que les estratègies de màrqueting i de comunicació dels vins tranquils i dels vins escumosos són diametralment diferents a tot el planeta: per una banda, el vi va més associat a la gastronomia, mentre que l’escumós està més relacionat amb la celebració.

FER UN COMENTARI