El Club Nàutic Vilanova presenta un avantprojecte per fer un parc submarí que atregui bussejadors

0
216
Acte de presentació del parc, dijous a la tarda.

El Club Nàutic Vilanova ha presentat aquest dijous a la tarda un avantprojecte en el qual fa tres anys que treballa, per a la construcció d’un parc submarí davant del litoral vilanoví, per fomentar el busseig i el turisme d’alt poder adquisitiu. La proposta tindria un alt cost econòmic, però compta amb el suport tant l’Ajuntament com de la Confraria de Pescadors.

La idea és submergir una sèrie d’estructures artificials per poder-hi fer immersions, i es combinaria amb activitats d’investigació, de custòdia marina, de divulgació i restauració ecològica. Per fer-ho possible, caldria una concessió d’ocupació i ús del domini públic marítim-terrestre (que depèn de la Delegació de Costes), amb tramitació de la Generalitat, i una inversió publicoprivada.

Dos espais d’immersió diferenciats

El que planteja el Nàutic Vilanova és submergir una sèrie d’infraestructures artificials a una profunditat d’entre 20 i 25 metres (accessible, per tant, a persones amb una titulació bàsica de busseig), a unes tres milles nàutiques del port (uns vint minuts de distància), en una zona arenosa i fons fortament degradat a causa de l’acció de la pesca d’arrossegament, al davant del litoral sitgetà. Dins d’aquest espai rectangular d’unes 50 hectàrees, paral·lel al litoral, hi hauria dues zones diferenciades. Per una banda, una zona de restauració ecològica per als amants de la natura, on hi hauria un seguit d’escultures d’espècies actuals o desaparegudes, com un rorqual comú de 21 metres de llargada i seccions que farien de refugi de bancs de peixos, i altres escultures menors, de 2,5 metres, amb forma de tortuga, foca, tonyina. Per altra banda, una zona dedicada al busseig de descobriment i d’aventures, en què hi hauria representacions d’escultures urbanes de Vilanova, del carnaval, la lluna, cubs, etc.

Proposta d’escultura d’un rorqual de 21 metres de llargada, al fons marí.

L’escullera artificial es complementaria amb una zona de restauració de posidònia, un espai d’iniciació al busseig prop de la platja, un centre d’investigació que es proposa que s’ubiqui a l’Espai Far i un projecte educatiu sobre el fons marí per a escoles.

La proposta, que de moment és una declaració d’intensions del Nàutic, tindrà com a objectiu atreure entre 20.000 i 25.000 visites a l’any, principalment d’alt poder adquisitiu, i suposaria un bon complement per a tota l’oferta turística actual de la ciutat.

FER UN COMENTARI