El Comitè d’Empresa de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès ha demanat en un comunicat que es reverteixi la fusió dels Consorcis Sanitaris de l’Alt Penedès i el Garraf, impulsada el 2019, i que es creï una nova direcció per a l’hospital altpenedesenc, on s’aposti per un model “que tingui en compte les necessitats i els drets dels usuaris i els professionals”.
Al comunicat enviat als mitjans, el Comitè assegura que la fusió entre els dos consorcis “ha resultat ser un desastre”, amb una “gestió deficient i desigual” que ha afectat per igual els professionals i els usuaris. Un dels problemes més greus, segons els treballadors, és “la manca d’inversions per actualitzar i millorar les infraestructures, els equips i els serveis” de l’Hospital de l’Alt Penedès, un fet que creuen que “contrasta amb la situació privilegiada del Garraf”.
També lamenten que la demanda assistencial a la qual han de fer front és “molt superior” a la seva capacitat, assegurant que han d’absorbir “gran part de la població del Garraf, que no té els recursos adequats al seu territori”. Això repercuteix en “uns temps d’espera molt llargs per accedir a les consultes, les proves i les intervencions quirúrgiques” i en unes llistes d’espera “intolerables per a les consultes especialitzades, les proves diagnòstiques i les cirurgies”.
Sobrecàrrega de feina
El Comitè d’Empresa també denuncia que, amb la voluntat de reduir les llistes d’espera, “fa anys que s’aplica un pla de xoc que consisteix a operar massivament els pacients”, i que té “un impacte negatiu sobre els professionals sanitaris“, que han de treballar moltes hores a un ritme molt intens i fer moltes guàrdies. Això, sumat a la “manca crònica de personal d’infermeria”, provoca una sobrecàrrega de feina en els professionals sanitaris, el que dificulta “la retenció i l’atracció” d’aquests.
Finalment, els treballadors afirmen que les obres per fer una unitat de Diàlisi i unes aules universitàries han provocat que “alguns serveis hagin de tancar i altres s’hagin de desplaçar a àrees d’hospitalització“, resultant en una disminució del nombre de llits disponibles i una sobrecàrrega del servei d’urgències just en el període de grip. Igualment, critiquen les mancances que té el nou programa informàtic MIRA.
Garantir la viabilitat dels hospitals
Des de la gerència del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf no comparteixen la visió del Comitè d’Empresa. La nova gerent, la Doctora Olga Farré, recorda que la fusió va ser impulsada pel Departament de Salut per “garantir la viabilitat dels hospitals” i per aconseguir una “massa crítica de pacients que permetés fer inversions a llarg termini”.
En aquest sentit, Farré apunta que el desembre del 2022 es va aprovar un pla d’inversions de 45 milions d’euros que ha permès fer dos quiròfans nous a l’Hospital Sant Camil i impulsar la construcció del nou edifici de l’Hospital de l’Alt Penedès, per ubicar una unitat de diàlisi i aules per a formació i recerca. L’espai hauria d’estar en funcionament aquest setembre.
Per això, la gerent es mostra disconforme amb l’asseveració que hi ha una manca d’inversions per actualitzar els serveis i els equips, posant com a exemple l’aparell de ressonància magnètica que s’ha adquirit a l’hospital. Farré desmenteix igualment que les obres del nou edifici estiguin afectant l’activitat d’urgències del centre, i creu que la demanda assistencial que hi ha al territori afecta de forma igual els diferents hospitals del consorci. Pel que fa a l’elevat nombre de llistes d’espera, recorda que és una situació derivada encara de la pandèmia de la Covid.
La gerent reitera que l’equip directiu del consorci manté l’objectiu de treballar per aconseguir una fusió que doni “un nou marc i una nova identitat” al territori. Per això, una de les prioritats que tenen és millorar la “captació i retenció dels professionals sanitaris“, un aspecte que creuen que es reforçarà amb l’aposta per la docència, la formació i la recerca que s’impulsarà amb el nou espai de l’hospital altpenedesenc.