El Govern ha aprovat aquest dilluns, en sessió extraordinària del Consell de Govern, la constitució del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf.  El nou Consorci es crea a partir de la fusió dels dos consorcis existents -el de l’Alt Penedès i el del Garraf-, fet que, segons el l’executiu, afavoreix el creixement de totes dues organitzacions i l’adaptació als temps futurs. A més, diuen, possibilita oferir més serveis i oportunitats de cara a la ciutadania. Per exemple, afegeixen, permetrà potenciar la innovació, la recerca i la docència i augmentar l’excel·lència dels serveis sanitaris que presten amb millor tecnologia, així com fer més atractiu als professionals el treball a l’Alt Penedès i el Garraf. L’organització consorcial serà íntegrament pública, majoritàriament participada pel Servei Català de la Salut (CatSalut) i amb presència de les administracions locals.

L’anunci de fusió no ha agafat a ningú per sorpesa, de fet en els darrers anys ja s’estava duent a terme aquesta coordinació. El 2013, per exemple, van signar una aliança estratègica, un conveni per a la gestió de serveis gerencials el 2015 i un protocol d’intencions el 2016.

Actualment, les comarques de l’Alt Penedès i del Garraf (incloent-hi Cunit) apleguen 32 municipis i atenen una població de prop de 250.000 habitants. Amb el nou Consorci es calcula que es posen a disposició de la ciutadania 280 llits d’aguts, 165 llits sociosanitaris i 68 de residencials. Els mateixos càlculs indiquen que es faran gairebé 20.000 altes d’aguts l’any.

Lloveras veu el nou hospital més a prop
El govern de Vilanova i la Geltrú ha aplaudit la creació del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf, fruit de la fusió dels dos ens comarcals, i ha augurat que això desencallarà la construcció de l’hospital d’aguts promès el 2010. “Tenir el consorci més gran ens permetrà tenir més especialitats, però això acabarà topant amb unes instal·lacions antiquades i es farà indispensable el un nou hospital”, ha apuntat l’alcaldessa de Vilanova i presidenta del Consorci, Neus Lloveras, que confia que el centre formarà part de les properes inversions del Departament de Salut. Lloveras es basa en el compromís de Toni Comín quan era conseller, que va situar la fusió dels consorcis com a requisit per desencallar el projecte de l’hospital.

L’alcaldessa de Vilanova ha remarcat el “convenciment” que el nou hospital de referència del Penedès i el Garraf es construirà a la ciutat perquè ja hi ha una reserva de sol feta “i un ampli consens territorial al respecte”. “És de sentit comú”, ha sentenciat.

 

FER UN COMENTARI