El compromís ètic del mestre i l’educació per projectes, en dos llibres de la medionenca Mar Esteve

0
2277

La medionenca Mar Esteve, pedagoga i directora de l’escola Epiquea, és l’autora de dos llibres de publicació recent sobre educació: Aventures d’aprendre (Eumo Editorial), que es posarà a la venda dilluns, i El compromís ètic del mestre (Editorial Claret), el primer volum de la col·lecció Blanquera-Educació, que impulsen la Fundació Blanquerna-URL i l’editorial Claret, de la qual n’és coautora.

A Aventures d’aprendre, l’autora es proposa canviar la mirada que hom té sobre l’educació. Les aventures que relata al llarg de 140 pàgines són una pràctica transformadora, la del treball per projectes, que converteix els infants en protagonistes actius del seu aprenentatge. Infants de diferents edats que aprenen els uns dels altres, que viuen amb llibertat el joc, que adquireixen la pròpia paraula, que desenvolupen l’esperit científic; etc. Les seves reflexions, que tenen en el professorat, sobretot, el seu públic objectiu, sorgeixen de l’experiència adquirida a l’escola Epiqueia, de Sant Joan de Mediona.

L’altre llibre, El compromís ètic del mestre, de 172 pàgines, es va presentar al setembre i aplega un seguit d’articles que tenen com a objectiu d’ajudar a repensar l’educació, compartint coneixements, reflexionant sobre el compromís ètic del mestre i millorant la seva formació. Una sèrie de paraules són recurrents i donen contingut a aquest compromís: dret, deure, responsabilitat, acolliment, llibertat, diàleg, equitat, sensibilitat, educabilitat, respecte, singularitat, comunitat, etc. A banda d’Esteve, en són coautors Mariona Dalmau, Mercè Cols, Carlos M. Moreno, Àngel J. Navarro i Mònica Bernadet, que han format part d’un grup d’Ajuts de Recerca per a la Millora de la Formació Inicial de Mestres.

FER UN COMENTARI