El Concurs de Castells de Tarragona d’aquest any ha quedat cancel·lat per la pandèmia del coronavirus. El Consell Municipal de Castells ha optat per ajornar la 28a edició del certamen biennal davant la situació sanitària i traslladar-la a l’any 2022 perquè les colles es “recomposin”. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha explicat que la decisió s’ha consensuat amb l’Ajuntament de Torredembarra, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i totes les colles de Tarragona. Malgrat la cancel·lació de l’edició “física” del concurs, els organitzadors mantenen activitats al seu voltant com l’estrena per Santa Tecla d’un documental sobre el món casteller.

Malgrat que l’Ajuntament de Tarragona va manifestar al maig que treballava perquè el Concurs de Castells se celebrés en les dates previstes (tardor del 2020), fins i tot plantejant-se d’adaptar la metodologia a l’excepcionalitat, finalment no serà així. L’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà ha exposat avui després d’una reunió del Consell Municipal de Castells que han optat per cancel·lar-ne la celebració, i ajornar la XXVIII edició del certamen fins al 2022.

Ricomà ha al·ludit als “motius obvis” (la situació sanitària i la paralització de l’activitat de les colles) per explicar aquesta decisió, que deixa les ciutats de Tarragona i Torredembarra sense concurs fins d’aquí a més de dos anys. L’opció de celebrar-lo ja l’any 2021 no convencia els organitzadors, que s’han decantat per donar un any sencer de marge a les colles perquè es refacin de l’aturada de l’activitat.

“És molt complicat posar aquesta pressió sobre les colles, quan no sabem quina reacció tindrà la seva gent” en la represa d’activitats; era complicat fer sortir les colles a un concurs tan de pressa”, ha argumentat l’alcalde, sense oblidar el fet que les colles seleccionades i la seva posició dins del concurs depèn de la puntuació obtinguda al llarg de tota una temporada. Temporada que enguany ha quedat interrompuda, i per tant, l’any vinent “hauria estat difícil” de resoldre aquesta situació .

D’altra banda, el director del Concurs de Castells, ha explicat que si bé no hi haurà enguany concurs “físic”, sí que s’organitzaran una sèrie d’activitats i esdeveniments al voltant del món casteller durant la tardor. D’una banda, ha dit, s’estrenarà un documental ambiciós sobre el món casteller en el marc de les festes de Santa Tecla a Tarragona. En segon lloc, s’estrenarà també un espectacle “únic” sobre el món casteller, que després girarà pel territori. I, finalment, enguany que se celebren els 10 anys de la declaració dels Castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, Tarragona acollirà un acte de commemoració de la fita.

Així mateix, s’ha presentat la campanya ‘Sempre Concurs’, amb un vídeo emotiu que vol mantenir viu l’esperit del Concurs de Castells. El vídeo posa en valor el paper de tota aquella gent que, d’alguna manera o altra, també forma part del Concurs, com ara el públic o els familiars dels castellers.

FER UN COMENTARI