ACN.- Els tres mesos d’estat d’alarma i el respectiu confinament han provocat un descens del 60% de la producció de la DO Penedès. El director del Consell Regulador, Francesc Olivella, detalla a l’ACN que es va arribar a una baixada del 80% durant el primer mes de la crisi sanitària, mentre la situació es va compensar a mesura que va revifar el consum a mitjans de maig. “Ara ja hi ha moviment a la restauració, però tothom tenia estoc, de manera que costa engreixar la maquinària”, apunta Olivella, cautelós a l’hora de valorar la represa de l’activitat. Tot i la lleugera reactivació, el sector es mostra “preocupat” perquè la crisi de la covid-19 ha coincidit amb una “dramàtica” plaga de míldiu a les vinyes. “És un any molt complicat”, asseguren.
La DO Penedès calcula que, entre mitjans de març i mitjans de juny, els precintes de qualitat distribuïts entre els cellers per a l’embotellament han estat un 60% menys en comparació al mateix període de l’any passat. Una xifra que Olivella recorda que encaixa amb la proporció que representa habitualment la restauració i l’hosteleria en el consum de vi.

Posant la mirada al conjunt de l’any, la DO Penedès preveu que la caiguda de producció al global del 2020 se situarà vora el 35%, i no descarta arribar al 40%. “Ningú ens confirma que al juliol ja tindrem una normalitat total que durarà fins el desembre”, avisa Francesc Olivella, que dona per fet que a la tardor rebrotarà la covid-19 i això bloquejarà una anhelada remuntada de vendes.

En el cas de les exportacions, Olivella assegura que l’expansió de la pandèmia del coronavirus va provocar que les vendes a l’exterior “quedessin gairebé a zero” ara fa dos mesos. Durant les últimes setmanes constata que es tornen a reactivar alguns mercats europeus “de forma molt lenta”, i preveu que trigaran mesos a recuperar el ritme previ de la covid-19.

El pla d’ajudes, “infra finançat”

Amb la caiguda de la producció als cellers, la DO Penedès valora positivament les mesures desplegades pel Departament d’Agricultura i per l’estat espanyol per donar sortida al sobre estoc de vi i raïm. Olivella celebra les ajudes per a la verema en verd, l’emmagatzematge de vi i la destil·lació de crisi, però considera que són subvencions que neixen “infra finançades” i vaticina que les sol·licituds superaran, de llarg, el pressupost que han previst les administracions.

En paral·lel als efectes de la crisi de la covid-19, aquest mes de juny el sector vitivinícola també s’està enfrontant a una extensa plaga del fong míldiu, que mai abans s’havia estès amb tanta virulència arreu de Catalunya. La causa principal és l’acumulació de pluja dels darrers mesos, especialment les últimes setmanes. “La situació és dramàtica”, afirma Olivella. En el cas de la DO, les vinyes més malmeses són les de l’Alt Penedès, especialment als conreus situats entre Sant Llorenç d’Hortons i Castellví de la Marca.

“La pandèmia, el míldiu, la pluja, els excedents i els mercats tancats és un cúmul que genera un cert desànim als viticultors i els cellers”, lamenta, i assegura que al sector “es respira preocupació” perquè no aconsegueixen controlar tots aquests contratemps. Alhora, avisa que també s’estan constatant alguns brots d’altres fongs, com la malura i la botritis.

Des de la DO Penedès asseguren que ara per ara “és difícil” quantificar quant raïm s’haurà perdut per culpa del míldiu, si bé hi ha viticultors que ja donen per perduda fins el 95% de la collita d’alguns conreus. Olivella confia que la plaga deixi de créixer amb la sequedat dels propers dies, de manera que no es perdi més raïm. Tot i lamentar el volum de fruita malmesa, augura que el nou escenari ajudarà a revertir la crisi de preu del raïm de les darreres veremes. “Cal mirar les coses pel costat bo”, conclou.

FER UN COMENTARI