El cost d’un litre per elaborar cava, entre 86 i 96 cèntims, segons l’estudi de costos del DAR

0
235

El Departament d’Acció Climàtica estima que els costos de produir un litre de vi per elaborar cava se situen entre els 86,8 i els 96,6 cèntims d’euro, depenent de la varietat de raïm premsat. Són les dades que la Generalitat ha presentat aquesta setmana a la taula del cava celebrada a Vilafranca del Penedès, mesos després d’haver xifrat les despeses de producció del quilo de raïm.

En aquest sentit, les dades presentades a la taula del cava diferencien les tres varietats de raïm utilitzats en l’elaboració tradicional d’aquest escumós: macabeu, xarel·lo i parellada. El litre de vi base cava més car de produir és el de parellada, que costa 96,67 cèntims de mitjana. El segueix el litre de xarel·lo, amb 87,05 cèntims. El més econòmic és el litre de macabeu, amb 86,81 cèntims.

La pagesia, satisfeta

La pagesia també aplaudeix l’estudi de costos de producció. Diuen que evidencia que els cellers els estan pagant el vi base cava un 20% per sota del preu que permetria cobrir despeses.

El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, també ha garantit que hi haurà “inspeccions de tot tipus” per garantir que els cellers paguen el vi base cava, com a mínim, eixugant les despeses de producció que hagin tingut els pagesos. De moment, Acció Climàtica destaca que la darrera verema va fer inspeccions a 5 cellers i 6 productors. Es van revisar 39 contractes, dels quals un 36% no garantien cobrir les despeses de producció.

L’estudi ha estat elaborat conjuntament entre la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Alimentari (CREDA).

FER UN COMENTARI